DEBATA U HUP-U

'HDZ želi provesti reformu, ali Ministarstvo uprave potpalo je pod Most'

25.08.2016 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca i Hanza media organizirali su u četvrtak okrugli stol na temu javne uprave, na kojem su političari pred parlamentarne izbore prozborili o reformi pravosuđa i javne administracije

Na okruglom stolu govorili su Ivana Maletić iz HDZ-a, Orsat Miljenić i Predrag Štromar iz Narodne koalicije, Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu te Mostova Dubravka Jurlina Alibegović.

11.44
Zaključno, Đulabić je poručio kako trebamo biti optimisti jer će se nešto sigurno napraviti, a pitanje je možemo li biti zadovoljni brzinom kojom se reforme provode.

11.38 Maletić smatra
da će birači prepoznati HDZ-ov izborni program u kojem je reforma javne uprave visoko na listi prioriteta.

11.34
Jurlina Alibegović najavila je kako priprema plan rada zaposlenih u javnoj upravi. Na temelju tog plana ocjenjivat će se pojedinci, no u proteklih nekoliko mjeseci projekt se nije stigao završiti, ali će se na njemu i dalje insistirati. 'Svaki zaposleni u državnoj upravi trebao bi imati plan obrazovanja jer nakon fakulteta sva znanja brzo zastare', rekla je.

11.18 'Pripremili smo i predavanje i sravnanje zemljišnih knjiga kod javnih bilježnika, i to elektronički, ne znam zašto to nije pušteno', upitao se Miljenić.
Dodao je kako je planirao i jedinstvenu administraciju svih zemljišnih knjiga.


11.00
Nove teme razgovara su komasacija - okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, sređivanje zemljišnih knjiga i reforma pravosuđa. SDP-ov bivši ministar uprave Orsat Miljenić rekao je kako je situacija bila tako loša da treba neko vrijeme da se ona sredi. Prioritet, prema njegovim riječima, je sređivanje zemljišnih knjiga. Ove godine trebalo je biti uređeno 60 posto knjiga, ali to će se morati odgoditi za 2017. godinu.

10.49 Đulabić je samoupravu usporedio sa zgradom od 300 kvadrata, s bezbroj soba. 'Prvo treba srušiti zidove da vidite čemu objekt služi', ilustrirao je. Slaže se s time da bi trebalo napravi decentralizaciju, ali strahuje kako će se ona provesti. Dodao je kako prosječna općina ima pet zaposlenih, 14 političara i oko 2000 stanovnika. Pita se kako takva organizacija može biti efikasna sa samo pet zaposlenih. U gradovima je, kaže, nešto bolje.

10.40 'HDZ ne samo da ima volje, nego želi provesti tu reformu,
ali nažalost, Ministarstvo uprave potpalo je pod Most. Oni su od jednog akcijskog plana napravili tri koje je odbilo Ministarstvo financija da se ne sramotimo u Bruxellesu', uzvratila je Maletić.

10.37 Jurlina Alibegović, inače tehnička ministrica uprave,
upozorila je da treba razumjeti postojeće stanje: u zemlji živi četiri milijuna stanovnika, a imamo bezbroj agencija, zavoda, ministarstava i općina. Zbog svega toga, ona se pita kako svi oni mogu efikasno funkcionirati i koliko to zapravo košta porezne obveznike. 'U tim tijelima radi 250.000 ljudi, znamo koliko ti ljudi troše iz državnih, županijskih, gradskih i općinskih proračuna. Potrebna nam je promjena i potreban nam je konsenzus svih političkih stranaka, a to danas nemamo. HDZ nije spreman za reformu', rekla je.

10.27 Prema Štromaru
, ključ reforme teritorijalnog ustroja je decentralizacija. 'Kroz osam, deset godina imat ćemo regije. Moramo imati regije, ali to je nemoguće napraviti u jednom mandatu. Županije se moraju spajati', rekao je Štromar.

10.21
Prva tema razgovora bila je reforma teritorijalnog ustroja zemlje. Maletić je rekla kako takva reforma nije presudna, nego nam je glavno cijeli sustav reformirati iznutra s postavljanjem jasnih ciljeva i planova.

Prije početka službenog programa, Maletić je dala izjavu za medije u kojoj je istaknula kako je jedan od HDZ-ovih ciljeva u iduće četiri godine podizanje mirovina.

Direktor HUP-a Davor Majetić
rekao je da je tema reforme javne uprave vrlo važna kako se uvjeti poslovanja u Hrvatskoj više ne bi mijenjali često kao što se sada mijenjaju.