GOSPODARSKI POPRAVAK

HBOR: u srijedu prva aukcija za model A+

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2011 22:02
  • Objavljeno 21.02.2011 u 18:57
hbor izvoznici

hbor izvoznici

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u srijedu, 23. veljače, održat će prvu aukciju za model A+, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, a kreditna kvota HBOR-a za tu aukciju je 100 milijuna kuna

Vlada je krajem siječnja ove godine izmijenila model A, odnosno utvrdila program kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak model A+ kojim su krediti dostupniji širem krugu korisnika, a trebao bi rezultirati i manjim kamatama.

Naime, kamatna stopa koju HBOR daje na svoj dio 40-postotni dio kredita smanjena je za jedan postotni bod i za model A+ iznosi 2,8 posto (za model A iznosila je 3,8 posto).

Udio banaka u kreditima i nadalje će biti 60 posto, a krajnja će kamata za poduzetnike ovisit o marži koju će na svoj udio ponuditi banke.

Prednost u dobivanju kvote kredita imat će banka koja ponudi nižu maržu, predviđeno je i pozivom za prvu aukciju po modelu A+ koji je HBOR objavio na svojim internet stranicama.

Kreditna kvota HBOR-a za aukciju koja će se održati u srijedu je sto milijuna kuna, a kada se tomu doda i 60-postotni udio poslovnih banaka, poduzetnicima će nakon prve aukcije biti na raspolaganju kreditni potencijal u iznosu od 250 milijuna kuna.

Poduzetnici, korisnici kredita po modelu A+ ta će sredstva moći koristiti za financiranje obrtnih sredstava (uključujući podmirenje obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama, državi te drugim vjerovnicima), a kredit će moći koristiti i za financiranje osnovnih sredstava.

Predviđeno je da će najviše do 40 posto ukupnog iznosa kredita moći koristiti za izmirivanje obveza prema financijskim institucijama odnosno za zatvaranje kredita odobrenih prije datuma održavanja prve aukcije.

Krediti će se davati na rok otplate do tri godine, uključujući godinu dana počeka, a uz mogućnost oplate na rate poduzetnici sada imaju i mogućnost jednokratne otplate.

Novost je modala A+ i mogućnost mostnog kreditiranja. Naime, kako bi se ubrzalo korištenje kredita poduzetnici više neće morati čekati da nakon aukcije za dodjelu kvota kredita HBOR i poslovna banka razriješe svoje odnose, već će se putem mostnog kreditiranja omogućiti da kredit dobiju nakon dodjele kvote na aukciji.

Kao i za prošlogodišnji model A, i po modelu A+ najviši iznos kredita koji će moći dobiti jedan poduzetnik je 80 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine održano je devet aukcija za kvote kredita po modelu A, a na tim je aukcijama odobrena kvota HBOR-a iznosila 1,32 milijarde kuna. Odobreno su 594 kredita u iznosu od 1,04 milijarde kuna, doznaje se u HBOR-u.

Kamatna stopa na HBOR-ov 40-postotni udio u kreditu prošle je godine bila 3,8 posto, a uz kamatnu maržu banaka, ponderirana kamata za krajnje korisnike kretala se od 4,34 posto do najviših 5,87 posto, pokazuju podaci iz izvješća s prošlogodišnjih aukcija za model A.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi