NAJVEĆI ZAJAM EIB-A

HBOR-u kredit od 250 milijuna eura

26.03.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su u Luksemburgu Ugovor o kreditu u iznosu od 250 milijuna eura, izvijestili su danas iz HBOR-a

Sredstva kredita namijenjena su prvenstveno za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, projekata zaštite okoliša te infrastrukturnih projekata u javnom i privatnom sektoru.

Od kolikog je značaja ovaj ugovor od 250 milijuna eura potvrđuje i činjenica kako je riječ o najvećem zajmu EIB-a u Hrvatskoj, ističu iz HBOR-a.

Posebno naglašavaju i da su, osim što je najveći po iznosu, Ugovorom za hrvatske male i srednje poduzetnike osigurani jednaki uvjeti kreditiranja kakve imaju i poduzetnici u zemljama članicama Europske unije.

Radi se o novoj vrsti zajma koji je u skladu je s prioritetima EIB-a u smislu jačanja potpore europskim malim i srednjim poduzećima radi ublažavanja posljedica sadašnje financijske krize, navode iz HBOR-a.

Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Matthias Kollatz-Ahnen i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

"EIB je jedna od rijetkih međunarodnih financijskih ustanova koja u trenutno vrlo teškim tržišnim uvjetima omogućava pribavljanje sredstva po povoljnim uvjetima. Zahvaljujući zajedničkim naporima Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva financija i HBOR-a uspješno smo priveli kraju pregovore oko ove kreditne linije", ističe Kovačev.

Suradnja HBOR-a i EIB-a započela je 2001. godine kada je potpisan prvi ugovor u iznosu od 10 milijuna eura. Nastavak suradnje obilježila su dva ugovora zaključena 2007. i 2008. godine u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura.