RUJANSKA AUKCIJA

HBOR prihvatio sve ponude po modelu A

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.10.2010 15:49
  • Objavljeno 05.10.2010 u 15:43
hbor izvoznici

hbor izvoznici

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je na sedmoj aukciji za dodjelu kvota za model A prihvatila ponude svih šest banaka koje su se javile na tu aukciju s ukupno zatraženom kvotom od 36,99 milijuna kuna, a ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike, poduzetnike kretat će se od 4,67 posto do 4,85 posto, objavio je HBOR

Sedma aukcija za model A, odnosno dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, održana je 29. rujna, HBOR je ponudio 60 milijuna kuna, a pristigle su ponude šest banaka u ukupnom iznosu od 36,99 milijuna kuna.

Prema izvješću sa sedme aukcije objavljenom na internet stranicama HBOR-a, prihvaćene su ponude Zagrebačke banke (ZABA), Istarske kreditne banke Umag, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, Privredne banke Zagreb (PBZ) i Croatia banke.

Najnižu maržu, pa time i kamatnu stopu za krajnje korisnike, ponudile su ZABA i Istarska kreditna banka Umag, ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike kod te dvije banke iznosi 4,67 posto. Tim su bankama odobrene i zatražene kvote - ZABA-i kvota od 6,6 milijuna kuna, a Istarskoj kreditnoj banci Umag kvota od 2,5 milijuna kuna.

Najviši iznos kvote zatražila je i dobila RBA, 12,2 milijuna kuna, a poduzetnici će kod te banke kredite za model A dobivati uz ponederiranu kamatnu stopu od 4,73 posto.

Kamatnu stopu od 4,79 posto imat će poduzetnici koji će nakon sedme aukcije kredite po modelu A dobivati od Hypo Alpe-Adria Bank kojoj je HBOR odobrio kvotu od 7,6 milijuna kuna.

Kvotu od 8 milijuna kuna zatražila je i dobila PBZ kod koje je ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike 4,85 posto, a istu će kamatu imati i poduzetnici koji će uzeti kredit kod Croatia banke kojoj je odobreno zatraženih 90,38 tisuća kuna.

HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto i taj svoj udio plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike ovisi o marži koju za svoj 60-postotni udio ponude banke.

Prema podacima HBOR-a, u dosadašnjih šest aukcija za model A bila je ponuđena kvota HBOR-a od 990 milijuna kuna, odobreno nešto manje, 896,7 milijuna kuna, a kada se tomu doda iznos kredita koji trebaju osigurati poslovne banke (1,3 milijarde kuna), poduzetnicima je na raspolaganju ukupan iznos kredita od 2,2 milijarde kuna.

Do sada je zaprimljeno 525 zahtjeva za kredite, većina ih je u potpunosti ili djelomično isplaćena, a po posljednjim podacima HBOR-a, poduzetnicima je već isplaćen ukupan iznos kredita od 1,6 milijardi kuna (od čega je udio HBOR-a 628,8 milijuna kuna).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi