ŠUKER SE POHVALIO

HAC i Hrvatske ceste platili sve dugove

25.05.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Ministarstvo financija danas je priopćilo da su sveukupne dospjele obveze javnih poduzeća značajno smanjene u odnosu na prošlu godinu te da su krajem travnja ove godine smanjene na ispod 900 milijuna kuna, dok su krajem prošle godine iznosile dvije milijarde kuna

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da Plan provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka, koji je Vlade Republike Hrvatske donijela 6. svibnja ove godine, među ostalim uključuje i mjeru 'kontinuirano praćenje likvidnosti i održavanje rokova plaćanja od 60 dana te uvođenje rokova plaćanja od 45 dana od 1. siječnja 2011.'

Doprinos države oživljavanju gospodarstva podrazumijeva i kontinuirani nadzor nad održavanjem likvidnosti i podmirivanje obveza iz domene utjecaja države, navodi se u priopćenju i dodaje da s tim ciljem, Vlada kontinuirano prati likvidnost i plaćanja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske.

'Kao rezultat provedbe gore navedenih aktivnosti, sveukupne dospjele obveze javnih poduzeća značajno su smanjene u odnosu na prošlu godinu. Naime, ukupne dospjele obveze krajem travnja ove godine smanjene su na ispod 900 milijuna kuna, dok su krajem 2009. godine iznosile dvije milijarde kuna', ističu iz Ministarstva financija.

U isto vrijeme, većina javnih poduzeća, uz nepodmirene obveze, imaju još značajnija potraživanja od svojih dobavljača iz čega, kako se navodi, proizlazi da više potražuju nego su dužni, te poduzimaju određene mjere kako bi naplatila svoja potraživanja.

U tom kontekstu, kao primjer se navode Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, dva poduzeća koja su tijekom 2009. godine participirala s najvišim iznosima u ukupnim dospjelim obvezama javnih poduzeća.

'Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste krajem 2009. godine imale su 630 milijuna kuna dospjelih neplaćenih obveza, da bi krajem travnja 2010. godine platile cijeli taj iznos i u ovome trenutku nemaju nepodmirenih obveza', navodi se u priopćenju Ministarstva financija.