SLUČAJ 'ŠVICARAC'

Guverner HNB-a bez dodatnog komenatara na spor banaka i Vlade

03.09.2015 u 18:36

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako su agencije za osiguranje depozita ključan temelj financijskog sustava, a posljednja događanja oko najavljene konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure nije htio komentirati

Na konferenciji za novinare u sklopu međunarodne konferencije osiguravatelja depozita o stabilnosti financijskog sustava, Vujčić je istaknuo kako je hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) među boljima u Europi.

'Agencije za osiguranje depozita su vrlo važan, odnosno ključan temelj financijskog sustava. One u velikoj mjeri podupiru povjerenje u stabilnost bankarskog sustava. Naše iskustvo pokazuje da je u svim slučajevima dosada naša agencija vrlo brzo reagirala i da smo među najefikasnijim sustavima u Europi', rekao je Vujčić te dodao kako je hrvatski sustav prema svojim sredstvima na ukupnu pasivu banaka među boljim sustavima u Europi te kako DAB uz HNB ima ulogu rezolucijskog tijela.

Predsjednik Udruženja europskog foruma osiguravatelja depozita Dirk Cupei rekao je kako se tijekom ove međunarodne konferencije raspravljalo o novim EU regulativama koje treba uvesti kao i drugim promjenama na financijskom tržištu.

Odgovarajući na novinarska pitanja Cupei je rekao kako EU još uvijek nije na putu ka financijskoj stabilnosti, već kako se na tome još radi. 'Još uvijek nismo na putu ka stabilnosti, ali mislim da su nove direktive EU postavljene u pravom smjeru, samo ih moramo primijeniti. Dosta članica nije primjenilo potrebne direktive', rekao je Cupei.

Inače, guverner HNB-a Boris Vujčić nije htio komentirati nova događanja između Vlade i banaka po pitanju konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure. Poručio je tek kako je sve rečeno u priopćenju HNB-a s kraja kolovoza koje je objavljeno na službenim stranicama Hrvatske narodne banke.

Organizator međunarodne konferencija osiguravatelja depozita je DAB, a na njoj se okupilo više od 130 svjetskih stručnjaka iz 45 zemalja svijeta.