NEOPRAVDANE ZABRANE TRGOVANJA

Gripa se ne prenosi jedenjem svinjetine

28.04.2009 u 12:28

Bionic
Reading

Zabrane trgovine svinjskim proizvodima zbog straha da možda prenose gripu nisu opravdane jer bolest nije pronađena kod svinja, a čak i da jest, gripa se ne može prenijeti konzumiranjem mesa, upozorila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE)

Samo dokazi da se virus širi preko svinja u pojedinim dijelovima zemalja gdje su zabilježeni slučajevi zaraze ljudi opravdali bi trgovinske mjere vezane za uvoz svinja iz tih zemalja, istaknuo je OIE.

Širenje virusa H1N1 od kojeg je u Meksiku umrlo 149 ljudi a zahvatilo je u međuvremenu i Sjedinjene Države, Kanadu, Španjolsku i još neke zemlje, potaknulo je nekoliko zemalja da zabrane uvoz svinjskog mesa.

Kina je tako u ponedjeljak objavila da je zabranila uvoz živih svinja i svinjskih proizvoda iz Meksika i tri američke države, slijedeći primjer Rusije koja je u subotu zapriječila uvoz mesa iz Sjeverne i Latinske Amerike.

'Važno je ponovno istaknuti da konzumacija svinjetine nije uopće uzrok prijenosa ove bolesti', kazao je čelnik organizacije sa sjedištem u Parizu Bernard Vallat

'U protivnom će se promijeniti navike potrošača a rezultat toga bit će neopravdano remećenje prilika u gospodarstvu', kazao je, naglasivši da 'nije pravedno zabraniti uvoz samo zbog zabilježenih slučajeva gripe kod ljudi'.

Vallat je kazao da se zabrane ne oslanjaju na međunarodne sanitarne norme koje su prihvatili OIE i Svjetska trgovinska organizacija ali je istodobno napomenuo da zemlje ipak imaju pravo tražiti informacije od zahvaćenih zemalja-izvoznica.

Strah od izbijanja globalne pandemije gripe koje bi naštetila ionako krhkim svjetskim gospodarstvima dovela je do pada vrijednosti dionica, nafte i ostalih roba.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je odbacila bilo kakvu mogućnost zaraze kroz konzumaciju svinjetine, kazavši da se svinjska gripa ne prenosi na ljude konzumiranjem pravilno pripremljene svinjetine ili ostalih svinjskih proizvoda.

Virus gripe uništava se kuhanjem na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijusa, naglasila je Svjetska zdravstvena organizacija.