ZRAČNA LUKA ZAGREB

Gradnja novog terminala kreće tek sredinom 2013.

Aerodrom Pleso

Aerodrom Pleso

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Radovi su na novom terminalu Zračne luke Zagreb, prema najavama samoga koncesionara Zagreb Airport International Company (ZAIC), trebali započeti na jesen ove godine, no kako sada stvari stoje, oni će početi najranije sredinom 2013. godine, piše Poslovni dnevnik

Iz ZAIC-a, odnosno iz Aeroports de Paris (ADP), koji čini okosnicu konzorcija, pojasnili da je rok od tri mjeseca, koji je bio naznačen prigodom potpisivanja koncesijskog ugovora, bio preoptimističan. Prema njihovim riječima, od početka je bilo jasno da bi zatvaranje financijske konstrukcije za novi terminal moglo potrajati i šest mjeseci.

'Očekujemo da će financiranje biti riješeno do kraja godine. Stoga bi u prvoj polovici 2013. godine trebali započeti konkretni radovi u Zračnoj luci Zagreb, kao i na izgradnji novog terminala', stoji u odgovoru koji je potpisao Jerome Marmet iz ADP-a.

Iz Ministarstva mora, prometa i veza objašnjavaju da je ugovorom o koncesiji moguće da radovi započnu najkasnije do 11. travnja 2013. godine

'Definiran je rok od 180 dana od potpisivanja ugovora za početak radova, koji se u svrhu zatvaranja financijske konstrukcije može produžiti za dodatnih 180 dana', kažu u Ministarstvu, piše Poslovni dnevnik.

Pojašnjavaju da Vlada ima mogućnosti sankcionirati koncesionara ako se ne bi pridržavao ugovora te da u konačnici može i raskinuti ugovor. No istaknuli su da do sada izmjena ugovora nije zatražena te da nije bilo potrebe razmatrati sankcije koje bi se mogle aktivirati. Neslužbeno se doznaje da Vlada zasigurno neće poduzimati korake prema ZAIC-u, čak i ako ovaj ne ispuni svoje ugovorne obveze, kako ne bi ugrozili ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske u Europsku uniju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi