NA BAČVICAMA

Gradnja Kerumova hotela na čekanju

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 14.04.2012 11:27
  • Objavljeno 14.04.2012 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nova investicija tvrtke Rapsodija d.o.o. koja je vlasništvo Željka Keruma, hotel na Bačvicama, do daljnjeg je na čekanju

To smo i danas ustvrdili na samom gradilištu na kojem nema ni mehanizacije ni najavljenih radova na iskopu temelja za hotel. Novi projekt splitskog gradonačelnika najavili smo još u siječnju, kada je na prestižnoj lokaciji u perivoju Kaliterna tik do plaže Bačvice osvanula tipska tabla s informacijama o investitoru, nadzoru i građevinskoj dozvoli.

Nakon osnovnih radova čišćenja parcele i postavljanja ograde oko gradilišta, koji su potrajali desetak dana, do danas se ništa više nije napravilo. Podsjetimo da je prošle godine taj projekt Željko Kerum kupio od tvrtke Spactator Solis u vlasništvu obitelji Crnčević.

U želji da doznamo zašto se ništa ne radi na gradilištu kontaktirali smo prije dva tjedna tvrtku Arching koja je na tabli označena kao glavni projektant i nadzor. Odgovor nam je dao arhitekt Srđan Šegvić koji je projektirao hotel i on je bio najavio početak grubih građevinskih radova i iskopa temelja već za koji dan. Po njegovim riječima, zbog nekih administrativnih zapreka došlo je do kraćeg zastoja. Izvođač najavljenih radova trebala je biti građevinska tvrtka Marasović d.o.o. koja se više puta spominjala uz projekte i ime splitskog gradonačelnika.

Šegvić napominje da je riječ o složenom zahvatu iskopa temelja u dubini od sedam metara. S obzirom na blizinu mora i činjenicu da će iskop biti barem pet metara ispod razine mora, riječ je o iznimno osjetljivoj intervenciji u prostoru koju će trebati s posebnom pažnjom pratiti. Do danas radovi nisu počeli. Pokušali smo ostvariti kontakt s investitorom, tvrtkom Rapsodija, što je redovito nemoguća misija kad su u pitanju Kerumove tvrtke.

Već je poznata činjenica da Željko Kerum zapravo ne postoji u digitalnoj formi, njegov prodajni lanac nema internetsku stranicu, pa se tako ne može doći ni do stranice ili kontakta s tvrtkom Rapsodija d.o.o. Primjerice, za hotel Marjan u fazi dogradnje i rekonstrukcije postoji web-site iz 2001. godine. Do kontakta smo ipak došli privatnim kanalima, ali nam je nakon desetodnevna muka potvrđeno da vlasnica tvrtke, u ovom slučaju Fani Horvat, ne želi davati medijima izjave o projektu.

Mada bi se to moglo uklopiti u opće mišljenje da poduzetnik Željko Kerum nema kapaciteta za investiranje u svoje projekte koji su u mirovanju, skloniji smo zaključku da splitski gradonačelnik zapravo uspješno trguje svojom funkcijom i realnim ovlastima na lokalnoj razini. Kao pravi developer, preuzima projekte, osigurava po ubrzanom postupku dokumentaciju i infrastrukturu te ih prodaje kao poluproizvod. Slično je na projektu rekonstrukcije hotela Central na Pjaci, za koji doznajemo da je promijenio vlasnika.

O gradnji zapadne obale i o hotelu Marjan Hilton sve je već rečeno, a u takav model uklapa se i ovaj projekt na Bačvicama. A ako u svibnju na početku turističke sezone ipak započnu grubi zemljani radovi na samo 30 metara od prestižne splitske plaže, onda to već prerasta u skandal u režiji gradonačelnika. Nije dobro kako god okreneš. S druge strane, kao opravdanje za Keruma, možemo reći da je ipak u veljači bio sniježni dan i tjedan te duga okrutna sibirska zima i nije se moglo ziđati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi