PROZVAO IH VRDOLJAK

Građevinari ignoriraju projekte energetske učinkovitosti

19.06.2012 u 19:51

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak pozvao je danas u Varaždinu građevinske tvrtke da prate nove procese te da se uključe u projekte javno-privatnog partnerstva i energetske učinkovitosti i kroz njih potraže izlaz iz krize

Rekao je da smatra da je građevinski sektor u Hrvatskoj propustio veliku šansu kada u vrijeme velikog zamaha, od 2003. do 2008. godine, nisu napravili 'ozbiljne firme koje mogu nastupiti na europskim i svjetskim tržištima'

Ocijenio je da je došlo novo vrijeme u kojem građevinski sektor mora uključiti znanje i iskustvo te pratiti neke nove procese, a u to 'uključujem i projekte energetske učinkovitosti'.

Dodao je da se na prva dva natječaja za projekte energetske učinkovitosti koje je raspisalo njegovo ministarstvo javio samo jedan ponuđač (izvođač radova), rekavši da građevinci očito nisu prepoznali da bi to mogao biti jedan od načina da se izvuku iz problema. Pohvalio je pritom Varaždinsku županiju, rekavši da je od ukupno oko 320 objekata prijavljenih za projekt, više od stotinu iz te županije.

Osvrnuo se i na izmjene i dopune Zakona o poticanoj stanogradnji te mogućnost da se zakonom omogući djelomična otplata POS stanova putem najma.

'Mi ćemo mijenjati zakon da ga ubrzamo i prilagodimo današnjem vremenu jer nije ista situacija kakva je bila prije desetak godina. Ne treba od toga odustati, treba ga modelirati. To je živo tijelo, to je nešto što korigira tržište nekretnina i što treba koristiti i kao alat korekcije, i kao alat koji će omogućiti građanima da brzo dođu do stana', rekao je ministar, dodavši da je danas najveći problem kreditna sposobnost građana, a posebno onih mlađih koji se trebaju izboriti za svoj prvi stan te da treba naći načina da se takvim građanima pomogne.

Kazao je da će Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u četvrtak ići u prvo čitanje u Saboru te da očekuje da će do sredine srpnja proći saborsku proceduru kako bi već tijekom ljetnih mjeseci bio u primjeni. Dodao je da očekuje legalizaciju velikog broja objekata i da će efekt ovog zakona biti 'nemjerljivo veći' od prethodnog

Ministar Vrdoljak danas je u Varaždinu održao radni sastanak s čelnicima grada, a zatim se sastao s predstavnicima Javne ustanove Gradski stanovi te obišao lokaciju POS-a u Ulici Vilka Novaka te POS-naselja u Jalkovečkoj i u Hrašćici. Posjetio je i komunalnu tvrtku Termoplin te održao radni sastanak s predstavnicima Varaždinske županije. U nastavku poslijepodenva će sudjelovati na okruglom stolu na temu 'Projekti energetske učinkovitosti', na kojem će se okupiti predstavnici jedinica lokalne samouprave iz cijele županije.