ŠUKER IZRAČUNAO

Građani nakon reforme milijardu kuna u plusu

05.05.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Prihodi državnog proračuna u prva četriri mjeseca ove godine manji su nego u istom prošlogodišnjem razdoblju za 3,2 posto, dok su rashodi veći za 1,7 posto, ali u travnju su prihodi i rashodi gotovo uravnoteženi, doznaje se iz Ministarstva financija iz kojeg najavljuju da će premijerka Jadranka Kosor na sutrašnjoj sjednici Vlade govoriti o novim stopama poreza na dohodak

U Ministarstvu financija kažu da će smanjenje poreza na dohodak i ukidanje stopa kriznog poreza građanima donijeti 1,5 milijardi kuna više godišnje, a smanjenje ili ukidanje poreznih olakšica, 500 milijuna kuna manje, pa će u konačnici građani dobiti milijardu kuna više godišnje.

Prema podacima Ministarstva, ukupni prihodi državnog proračuna u prva četiri mjeseca ove godine ostvareni su u iznosu od 35,2 milijarde kuna, što je za 1,16 milijardi kuna ili 3,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Istodobno su ukupni rashodi iznosili 40,8 milijardi kuna, što je za 681 milijun kuna ili 1,7 posto više u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine. Deficit proračuna u prva četiri mjeseca je oko 5,5 milijardi kuna.

U Ministarstvu financija ističu da su, gledajući samo travanj, proračunski prihodi i rashodi gotovo uravnoteženi - prihodi su iznosili 9,85 milijardi kuna, rashodi 9,91 milijardu kuna, a ukupni manjak iznosio je 66,8 milijuna kuna.

U Ministarstvu očekuju nastavak pozitivnog trenda u narednim mjesecima.

Porezni prihodi u prva četiri mjeseca ostvareni su u iznosu od 19,7 milijardi kuna i na godišnjoj razini povećani su za 2,5 posto.

U strukturi poreznih prihoda, PDV je sa 11,3 milijarde kuna na razini iz prva četiri mjeseca prošle godine, odnosno manji je za 0,3 posto. Porez na dohodak smanjen je za 6,1 posto, na 604,5 milijuna kuna, a porez na dobit manji je za 24,2 posto i iznosio je 3,07 milijardi kuna.

Prihodi od trošarina povećani su za 39,3 posto, na 2,88 milijardi kuna, a u Ministarstvu financija kažu da je to u najvećoj mjeri rezultat povećanih prihoda od Ine.

Prihodi od doprinosa su sa iznosom od 12,56 milijardi kuna bili su manji za 5,5 posto nego u prva četiri prošlogodišnja mjeseca.

Prema podacima Ministarstva financija, u prva četiri mjeseca za mirovine je izdvojeno ukupno 11,7 milijardi kuna, od čega je od doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupljeno 6,2 milijarde kuna, a iz proračuna je dodatno osigurano 5,4 milijardi kuna.

Nastave li se sadašnji trendovi, kažu u Ministarstvu financija, za mirovine će se iz proračuna ove godine trebati osigurati približno 20 milijardi kuna

Za zdravstvo je u prva četiri mjeseca izdvojeno 6,6 milijardi kuna, od čega iz doprinosa 5,7 milijardi, a iz proračuna 886,3 milijuna kuna.