rba analitičari

Građani i poduzeća traže sve više kredita

09.05.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Prema navodima HNB-a potražnja za kreditima (kako za poduzeća, tako i za stanovništvo) nastavlja rasti pod utjecajem pozitivnih očekivanja glede budućih gospodarskih kretanja

Pritom su poduzeća posebice povećala potražnju za kreditima za financiranje investicija. Tako su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u ožujku iznosili 31,1 milijardu. kuna. Uz blagi mjesečni rast za 122 milijuna kuna (0,4%), na godišnjoj razini, nakon kontinuiranog trenda negativnih godišnjim stopa koji je datirao od svibnja 2012., zabilježena je stagnacija u promatranoj kategoriji.

Istovremeno ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva uz blagi rast na mjesečnoj razini za 309 milijuna kuna spustili su se na 33,9 milijardi kuna zabilježivši godišnji pad za 2,9 milijardi kuna odnosno 7,8%.

Posljedično, uz mjesečni rast od 0,2% kunski krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije na kraju ožujka iznosili su 23,6 milijardi kuna. Navedeno stanje nominalnih kredita više je za 332 milijuna kuna ili 1,4 posto u odnosu na isti mjesec 2016.  čime je potvrđen trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima koji traje od veljače 2016. Godine

Promatrano prema kretanju kredita u valutnoj strukturi vidljiv je rast udjela kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije koji je krajem ožujka dosegnuo 36,3% (dva postotna boda više u odnosu na ožujak 2016. godine).

 Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti podržana je i monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija čime se povećava srednjoročna ponuda kunskih izvora po konkurentnijim cijenama. Stoga i u nastavku godine očekujemo nastavak trenda koji upućuje na razmjerno veće korištenje kunskih kredita koje domaće banke plasiraju poduzećima.