MINISTAR KUŠČEVIĆ

'Subvencioniranjem kredita želimo zadržati ljude u manjim sredinama'

13.04.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da se prijedlogom zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima će država subvencionirati kamate prve četiri godine, nastoji zadržati stanovnike u manjim sredinama rješavanjem stambenog pitanja

"Kreditima za izgradnju kuća i kupnju prvog stana ljude se želi zadržati u malim sredinama kako ne bi nužno morali seliti u velike gradove, gdje postoje stanovi na tržištu", rekao je Kuščević novinarima uoči sjednice Vlade na čijem je dnevnom redu i taj prijedlog zakona.

Upitan koji će biti kriteriji za dobivanje subvencioniranog kredita, Kuščević je rekao da će kamata biti subvencionirana prve četiri godine, a  nakon toga za svako novorođeno dijete to se može produžiti još dvije godine te za svakog invalida još godinu dana.

Odabir ljudi koji će dobiti te kredite radit će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). "Ona će odraditi za nas taj tehnički dio posla", rekao je Kuščević.

Prijedlogom zakona o subvencioniranju stambenih kredita mlađima od 45 godina omogućilo bi se da po povoljnijim uvjetima, odnosno uz manje kamate na kredit, riješe svoje stambeno pitanje, kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće.

Bankovna efektivna kamatna stopa (EKS) u prve četiri godine otplate kredita iznosila bi tako do najviše 3,75 posto na godišnjem nivou, a mogli bi se dizati stambeni krediti do najvećeg iznosa ukupne cijene nekretnine od 100.000 eura, odnosno do najveće cijene od 1.500 eura po kvadratnom metru.