PROPALE INVESTICIJE

Gotovo svi NFT-ovi potpuno su bezvrijedni, pokazuje novo istraživanje

27.09.2023 u 07:06

Bionic
Reading

Mainstream mediji Rolling Stone i Guardian objavili su tekstove s naslovima da su NFT-ovi ‘konačno potpuno bezvrijedni‘, pozivajući se na rezultate DappGamblove studije o ‘evoluirajućem krajoliku‘ NFT-ova. Studija je pokazala da čak 95 posto NFT-ova (u vlasništvu više od 23 milijuna investitora) uopće nema vrijednost.

Prema DappGamblu, studija pod nazivom ‘Dead NFTs: The Evolving Landscape of the NFT Market‘ analizirala je 73.257 NFT zbirki, istraživači su otkrili da 69.795 ima tržišnu kapitalizaciju od nula ethera.

Nepromjenjivi token (non-fungible token) nije sam po sebi umjetničko djelo, već potvrda o posjedovanju kriptografski potpisane inačice pojedinog umjetničkog djela. Nepromjenjivi su zato što njima, za razliku od kriptovaluta, ne možete trgovati tako da ih zamijenite jedne za druge.

Izvješće je otkrilo da je 79 posto svih zbirki NFT-a ostalo neprodano, jer nema dovoljno potražnje za praćenjem ponude na, kako su istraživači opisali, ‘vrlo špekulativnom i nestabilnom tržištu‘, prenosi Lider.

Kako bi analizirali trenutno stanje najvrjednije NFT imovine, istraživači DappGambla pogledali su 8.850 najboljih NFT kolekcija prema CoinMarketCap-u.

Otkrili su da je 18 posto ovih kolekcija imalo floor price (cijena najjeftinijeg NFT-a u kolekciji) nula, u osnovi bezvrijedno. 41 posto najboljih kolekcija imalo je cijenu između 5 i 100 dolara, što može ukazivati na nedostatak percipirane vrijednosti vezane uz tu imovinu, pokazalo je izvješće. Štoviše, manje od 1 posto kolekcija vrijedilo je više od 6.000 dolara, što je snažan pomak od milijunskih poslova koji su dominirali tržištem od 22 milijarde dolara 2021. godine.

Nakon što je izvješće objavljeno, odgovor NFT zajednice je raznolik. Neki se slažu s izvješćem, a drugi povezuju prethodna izvješća koja su podržavala iste NFT-ove koje su sada prozvali.