ISTRAŽIVANJE

Gotovo polovici Hrvata kriza neće poremetiti godišnji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.06.2009 14:25
  • Objavljeno 18.06.2009 u 14:22
ODMOR LJETOVANJE PLAŽA

ODMOR LJETOVANJE PLAŽA

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Samo 44% ispitanika neće mijenjati planove za godišnji zbog krize, dok će s druge strane, 42% ispitanika otići na godišnji odmor, ali će potrošiti manje novaca nego što su planirali, 9% ispitanika skratiti će godišnji odmor, a ipak samo 6% ispitanika zbog gospodarske krize uopće neće otići na godišnji odmor, pokazalo je istraživanje koje je proveo MojPosao.net, na uzorku od oko 600 ispitanika

Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,5 dana godišnjeg odmora. Broj dana godišnjeg odmora se, naravno, povećava s godinama radnog iskustva, a veći broj dana godišnjeg odmora svojim zaposlenicima omogućuju velike tvrtke s preko 200 zaposlenih u kojima zaposlenici imaju prosječno 24,9 dana godišnjeg odmora, dok zaposlenici u manjim tvrtkama (do 19 zaposlenih) imaju prosječno 21,9 dana (ili 3 dana manje).

Prema djelatnostima najviše godišnjeg odmora imaju ispitanici koji rade u sektoru obrazovanja i odgoja (čak 27,5 dana). Slijede državna uprava, sudstvo i pravni poslovi s 26,9 dana te kultura i mediji s 26,8 dana, a najmanje dana godišnjeg odmora imaju ispitanici koji rade u proizvodnji strojeva i uređaja (svega 19,7 dana).

Polovici ispitanika koji rade vikendom, subota se računa kao radni dan i ulazi u godišnji odmor. No, zanimljiv je podatak kako se kod 20% zaposlenika koji ne rade subotom, subota ipak ubraja u iskorištene dane za vrijeme trajanja godišnjeg odmora.

Gotovo polovica ispitanika nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, no, unatoč tome što određen broj ispitanika smatra kako ima premalo godišnjeg odmora, većina ispitanika ipak bi radije prihvatila povišicu umjesto dodatnih slobodnih dana.

Velika većina sudionika istraživanja, njih 90%, planira ove godine ići na godišnji odmor. Unatoč želji da se broj dana godišnjeg odmora poveća, 22% ispitanika neće u potpunosti iskoristiti prošlogodišnji godišnji odmor.

Oko 9% ispitanika vrlo teško dobivaju odobrenje za odlazak na godišnji odmor onda kada njima odgovara. Ostali ispitanici, njih 46%, nemaju problema s odlaskom na godišnji odmor u vrijeme kada njima odgovara.

Svega petina ispitanika na godišnjem odmoru može u potpunosti zaboraviti na posao, a 16% ispitanika i na odmoru svakodnevno provjerava službeni e-mail, pokazalo je istraživanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!