kraj rastrošnosti?

Gotovo je s minusima na tekućem: Uskoro stiže velika promjena

25.05.2024 u 22:22

Bionic
Reading

30. lipnja istječe rok nakon kojeg se ukidaju prešutna prekoračenja. Zbog zaštite potrošača i previsokih kamata, to je još u srpnju 2022. dogovoreno Memorandumom između Vlade i banaka. No svi građani, koji to žele, u banci mogu sklopiti ugovor o dopuštenom prekoračenju

Dosad je novi ugovor sklopilo manje od polovine od ukupno milijun 700 tisuća građana koliko ih je dobilo obavijest o isteku prešutnog prekoračenja.

O toj je temi u Dnevniku HTV-a govorio Boris Podobnik, ekonomski stručnjak.

'Postoji mogućnost da se dođe na nulu, ali to samo znači da se praktički mora dignuti kredit kojim će se zatvoriti to prekoračenje. Jednostavno ne postoji način da banci ne otplatite ono što ste joj dužni. Definitivno mora postojati malo veća financijska disciplina, ali je problem što ljudi koji su malo neodgovorni, oni su se navikli na minuse te će i dalje pokušati živjeti u minusu. To vam je kao i kod alkoholičara ili kao kad ste na drogama, vrlo je teško potpuno se izliječiti, ali ako postoji disciplina, postoji i način da se iz toga izvučete', rekao je Podobnik.

Stručnjak ocjenjuje da građani olako posežu za zaduženjima: 'Neki podaci kažu da krediti kućanstvima iznose oko 23 milijarde, a nenamjenski krediti su nešto više od trećine toga, dakle malo više od 8 milijardi. A upravo zato što su realno plaće porasle, jer mislim da su u zadnje četiri godine porasle nekih 50%, međutim, pošto je inflacija nekih 25%, znači da vam je realno plaća porasla 25%, zbog toga i Hrvati pokazuju veću sklonost većoj potrošnji i samim time nije čudo da su minusi na neki način rješenje. Kad vi pokušate više trošiti, ne razmišljate o tome kolika vam je plaća, nego vrlo olako prelazite u minus, rekao je.

Kaže da smo, u usporedbi s nekim drugim građanima Europske unije, definitivno rastrošni. 'Rastrošniji smo od drugih, a to je upravo razlog zašto smo skloniji minusima'.

Dotaknuo se i bankovnih naknada jer neke banke najavljuju da će ih povisivati. Podobnik je objasnio koliko klijenti mogu upravljati tim dijelom te isplati li se vagati od banke do banke zbog bankovnih naknada.

Sigurno da se isplati vagati jer postoje rapidne razlike u tim naknadama. Međutim, treba uvijek biti oprezan jer se može dogoditi da je u jednoj naknadi vaša banka povoljnija nego neke druge, ali da je po nekoj drugoj naknadi bitno drugačija. Tako da bi trebalo odvagnuti praktički sve te naknade i onda vidjeti je li pametnije ostati u vašoj banci ili otići u neku drugu. Bitno je također kakva je sama kamata, što se razlikuje od banke do banke. Činjenica je da je najpametnije imati kreditno zaduženje u banci u kojoj primate i plaću. Vrlo često se događa da ako neka druga banka ima povoljnije uvjete, tražit će da i svoju plaću prebacite u tu banku. Treba odvagnuti i pogledati razloge za i protiv te na osnovu toga zaključiti gdje ćete biti, zaključio je.

Direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko savjetuje građanima da ne čekaju zadnji tren kako bi ugovorili prešutno prekoračenje.

'Većina banka nudi ovo ugovaranje preko svojih digitalnih kanala. To je, ja bih rekla maksimalno minuta posla, nekoliko klikova na aplikaciji i ugovoreno je, a za neke banke će trebati ići u poslovnicu. Zato preporučujemo da se ne čeka zadnji tren, za one koji će morati ići u poslovnicu da se izbjegnu gužve', kaže Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

U Hrvatskoj su prekoračenja prilično česta, a gotovo svaki treći vlasnik tekućeg računa redovito je u minusu. No treba biti svjestan visokih kamata koje se na njega obračunavaju.

Hrvatski građani, prema posljednjim podacima, u ovom su trenutku u "minusu" od 790 milijuna eura, što je tek malo manje nego u isto vrijeme lani.

sve osim nogometa

Učitavanje...