institut markit

Gospodarstvo eurozone zamjetno usporilo u kolovozu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2020 14:15
  • Objavljeno 03.09.2020 u 14:16
Izvoz - ilustracija

Izvoz - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Gospodarske aktivnosti u eurozoni zamjetno su usporile u kolovozu, zakočene posustajanjem uslužnog sektora koji pritišće zabrinutost zbog kontinuiranih mjera zaustavljanja Covida 19, pokazalo je u četvrtak izvješće londonske tvrtke Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u kolovozu za tri boda u odnosu na prošli mjesec, na 51,9 bodova, izvijestio je Markit, blago povisivši procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast vrijednosti a one niže njihov pad. Aktivnosti su u kolovozu gotovo stagnirale kada se njihov rast usporedi sa snažnim srpnjem i otvaranjem gospodarstva nakon strogih mjera zatvaranja kojima se suzbijao Covid 19, naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Najnovija vrijednost (indeksa) šalje ipak razočaravajući signal da se oporavak u kolovozu gotovo u potpunosti ispuhao, dodaje Williamson.

Dok su aktivnosti u proizvodnom sektoru porasle najsnažnijim tempom od travnja 2018., u uslužnom su gotovo stagnirale, potaknuvši bojazni da je oporavak počeo slabiti s obzirom na produljenu mjeru održavanja fizičkog razmaka, tumači. 

Priljev novih narudžbi ponovo je ojačao, ali je bio slabiji nego u srpnju a inozemna potražnja ponovo je pala, čime se razdoblje njezina slabljenja protegnulo na gotovo dvije godine.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone najveći rast aktivnosti zabilježila Njemačka zahvaljujući snažnoj industriji. Aktivnosti su porasle i u Francuskoj, iako nešto slabije nego u srpnju.

Španjolska i Italija bilježile su pad, ponajprije zbog niže razine aktivnosti u uslužnom sektoru. Williamson objašanjava da je pogoršanje vezano uz opetovani rast broja zaraženih koronavirusom i kontinuirano stroge mjere njegova suzbijanja.

Kompanije su u kolovozu ponovno smanjile broj zaposlenih, bilježeći tako šesti uzastopni mjesec smanjenja. Sve zemlje su bilježile smanjenja sa Španjolskom na prvom mjestu, a zatim Francuskom i Njemačkom.

"Iako relativno dobri podaci o PMI-ju u srpnju i kolovozu znače da će se gospodarstvo ove jeseni vjerojatno ipak snažno oporaviti od proljetnog kolapsa, istraživanje pokazuje da politički dužnosnici moraju i u ostatku godine čvrsto fokusirati na očuvanje oporavka", zaključuje Williamson.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!