analiza rba

Godišnji rast kredita poduzećima nastavljen i dvanaesti mjesec za redom

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 28.04.2021 09:13
  • Objavljeno 28.04.2021 u 08:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem veljače premašili su 87 mlrd kuna dosegnuvši tako najvišu nominalnu vrijednost. Godišnji rast kredita poduzećima tako je nastavljen i dvanaesti mjesec za redom, a oni su za 3,3 mlrd kuna ili 4% viši u odnosu na kraj veljače 2020., pokazuje analiza RBA

Uz mjesečni prirast od 0,5% devizni krediti poduzećima približili su se 54,9 mlrd kuna što je 3,5 mlrd ili 6,8% više u odnosu na veljaču prošle godine. Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (1,7% na godišnjoj te 0,3% na mjesečnoj razini). S druge strane kunski krediti sektoru stanovništva nakon razmjeno snažnog rasta u siječnju, na kraju veljače zabilježili su blagi pad na mjesečnoj razini (-0,1%) spustivši se na 32,2 milijardi kuna. Godišnji prirast plasmana rezultat je rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva.

Unatoč polaganom smanjenju i četvrti mjesec za redom (-0,2%) s iznosom od 36 mlrd kuna krediti za investicije na kraju veljače viši su 1,4 mlrd na godišnjoj razini. S druge strane nastavlja se mjesečni prirast kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom rasta od 0,8% u promatranom mjesecu premašili oni su 30 mlrd kuna te su za 905 milijuna kuna viši u odnosu na isti mjesec lani.

Za razliku od kredita za investicije koji bilježe smanjenje odnosu na kraj 2020. za 194 mil. kuna (-0,5%) krediti za obrtna sredstva viši su 539 mil ili 1,7% Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u drugom tromjesečju, a osobito nakon obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti. Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima.

Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima.

Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije. Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!