podaci hnb-a

U 2020. nastavljen rast plasmana poduzećima, ukupni krediti 86,3 milijarde kuna

15.02.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Ukupni krediti poduzećima su krajem prosinca 2020. iznosili 86,3 milijarde kuna, što je nominalno za 4,4 milijarde kuna ili 5,3 posto više nego u istom mjesecu godinu ranije, podaci su Hrvatske narodne banke koje prenosi Raiffeisen banka (RBA).

U odnosu na studeni, krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u prosincu su bili viši za 2,5 posto.

"Rast je uglavnom generiran povećanjem kunskog iznosa deviznih kredita čiji je udio u plasmanima poduzećima krajem promatranog mjeseca dosegnuo 63 posto. Budući da je kuna u odnosu na euro u promatranom razdoblju blago oslabila, kunski izraz deviznih i ukupnih kredita bio je i pod utjecajem tečajnih kretanja koji su tako povisili nominalne kunske iznose", istaknuli su RBA analitičari.

Tijekom 2020. godine zaustavljen je i trend smanjivanja udjela deviznih kredita u ukupnim kreditima poduzećima, koji je polagano, ali kontinuirano trajao od rujna 2018. godine, napomenuli su.

Ako se promatra distribucija kredita nefinancijskim društvima prema izvornom dospijeću, nastavljen je rast udjela kredita s najduljim rokom dospijeća. 

Na kraju 2020. se na kredite koji su sklopljeni na više od pet godina odnosilo 63,2 posto, nakon čega slijede krediti od jedne do pet godina (21,1 posto) te na kraju krediti kraći od jedne godine (15,7 posto), navedeno je u RBA analizi.

Kako su istaknuli analitičari, drugi val širenja koronavirusa u jesen 2020. rezultirao je novim restrikcijama u mobilnosti stanovništva i obustavi poslovanja uslužnih djelatnosti.

Povišena razina neizvjesnosti oko trajanja i vrsta mjera koje ograničavaju poslovanje tako dovodi do promjena u potražnji poduzeća za kreditima. Zbog odgode investicija, napominju analitičari, poduzetnici smanjuju potražnju za novim kreditima i povećavaju rezerve likvidnosti. Povećana je i potražnja poduzeća za ugovaranje moratorija, te restrukturiranje i produženje roka otplate kredita. 

"Nakon rasta sklonosti za jačanje likvidnosti na početku proljetnog zatvaranja, novo zaduživanje poduzeća za financiranje obrtnog kapitala kroz godinu prilagođavalo se sniženim razinama poslovanja. U uvjetima izraženog monetarnog popuštanja, na kraju 2020. ukupan iznos depozita poduzeća kod kreditnih institucija premašio je iznos neto plasmana poduzećima", kazali su iz RBA.

Analitičari na početku 2021. očekuju postupni rast optimizma među poduzetnicima, potaknut početkom kampanje cijepljenja stanovništva i izgledima za normalizaciju dolaska turista u ljetnoj sezoni.

"U prvom tromjesečju bi poduzetnici još mogli oklijevati s investicijama pa jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u drugom tromjesečju"; ocjenjuju iz RBA.