direktor hup-a

'Godinu dana smo u mentalnom logoru. Nismo svi isti, naš način života je drugačiji od japanskog ili nordijskog'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 17:38
  • Objavljeno 22.02.2021 u 17:38
tportal

Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je govorio o dugovima bolnica prema veledrogerijama koji iznose gotovo šest milijardi kuna. Osim toga, Zorić je komentirao i aktualne epidemiološke mjere, ističući da se nada popuštanju mjera

Zorić je komentirao dugove bolnica prema veledrogerijama.

“Dug je egzaktan, to su sve ugovorni iznosi za isporučeno što treba platiti. Veledrogerije su svoje rekle, sada očekujemo odgovor s druge strane. Svjesni smo da taj odgovor u ovakvim okolnostima, kako god se plati, neće biti adekvatan ako se nešto strukturno ne poduzme, ako ne dođe do korjenite reforme u tom sustavu koji je u stanju uvećavati te troškove i po 200 milijuna mjesečno. Ovdje en govorimo o milijunima nego milijardama kuna”, istaknuo je Zorić za N1 i dodao:

“Ako imate situaciju da ravnatelj jedne bolnice kaže da čitav iznos sredstava koja imaju na raspolaganju bolnica potroši na plaće zaposlenika, onda vam je jasno da ili se krivo troši ili se ne odobrava dovoljno ili treće, što je sasvim izvjesno, nema dovoljno. Ako nema dovoljno pitanje je kako ono što ima rasporediti na najbolji način ili kako osigurati nove izvore sredstava.”

Zorić navodi da je praksa u svijetu da postoje medicinski ravnatelj i menadžer.

“Kod nas ne znam da imamo igdje slučaj da kvalificirana osoba upravlja sustavom. Ali, i da dovedete najboljeg, ako nemate dovoljno sredstava ona situaciju nije moguće riješiti”, rekao je Zorić i dodao da je vrijeme za reforme.

“Radi se o najvrjednijem što imamo – našem zdravlju. Podsjećam, dugovi za lijekove su tek jedna petina onog što se troši u bolnicama, dakle svaka peta kuna se odvaja za lijekove, a četiri preostale idu za neke druge stvari. Očito da se u tom sustavu ili neracionalno troši ili neracionalno upravlja”, kazao je Zorić.

“Kao i svi, priželjkujem relaksaciju. Za sad ti epidemiološki uvjeti se dobro razvijaju, nadam se da će to pomoći svima. Godinu dana smo u nekom mentalnom logoru koji nije dobar za nikoga”, rekao je Zorić i dodao:

“Teško je ljudima objasniti kako na benzinskoj crpki možeš uzeti kavu, a kako na zagrebačkom sajmištu ne možete dopustiti trgovanje za stotinu ljudi. Ali, država se tu držala principijelno i tvrdo svoje politike. Problem je dvostruke naravi, s jedne strane financijski, a s druge strane mentalne prirode jer nam svima to nedostaje. Nismo svi isti, naš način života je drugačiji od japanskog ili nordijskog i mislim da će nama to u smislu relaksacije značiti puno, ako do toga dođe”, kazao je Zorić.

Smatra da Vlada i dalje treba nastaviti davati mjere pomoći poduzetnicima.

“Pred nama je izuzetna zadaća da održimo poslove svim mjerama koje su na snazi kako bi se gospodarstvo očuvalo. Velike tvrtke posluju, imaju poteškoća ali su puno snažnije i otpornije nego male koje lako uđu u krizu”, istaknuo je Zorić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!