visoki troškovi proizvodnje

Gase se tri velika proizvođača jaja: 'Bojim se da ćemo turiste hraniti ove godine sa stranim jajima'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 03.05.2022 22:45
  • Objavljeno 03.05.2022 u 22:45
tportal

Izvor: EPA / Autor: OLAF KRAAK

Peradari i proizvođači jaja u velikim su problemima. Baš kako su i najavljivali prije Uskrsa, neki zatvaraju farme jer su im troškovi proizvodnje postali previsoki. Doznaje se da je riječ o gašenju triju velikih farmi, a proizvođači se žale i da trgovci nemaju sluha pa im nude preniske otkupne cijene, iako su jaja na policama nikada skuplja.

Nitko od vlasnika koji zatvaraju farme nije želio pred kameru, ali jedna od zaposlenica je rekla da rade još samo do kraja tjedna. Nakon toga po koke dolazi kamion iz klaonice, a 15 zaposlenika ide na cestu, javlja RTL.

Informaciju su potvrdili i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Predsjednik komore Mladen Jakopović govori: "Zatvaraju se 2 ili 3, neformalno smo saznali. Dvije ili tri farme. To bi iznosilo u ovom trenutku prema našim informacijama oko pet posto hrvatske proizvodnje jaja".

Gotovo da nema proizvođača jaja koji ovih dana nije u problemima. Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja ističe kako troškovi svakodnevno rastu. "Taman uspijemo podići donekle cijenu, imamo novi udarac s novim troškovima koji ne prate tu prodajnu cijenu. Imamo informaciju da mnogi peradari idu u smanjenje kapaciteta", kaže.

Hrvatska je gotovo samodostatna u proizvodnji jaja. No nakon korone, inflacije i novog udara na glavnu žitnicu Ukrajinu, cijene žitarica, ali i energenata otišle su u nebo, a žale se, trgovci im ne daju veću otkupnu cijenu.

"Pšenice i kukuruza koji su porasli za 200 posto, sojine i suncokretove sačme koja je otišlo 100 posto. A jaja ne prate taj rast. Bojim se da ćemo turiste hraniti ove godine sa stranim jajima", ističe Lukač.

U Ministarstvu kažu, pripremaju dodatne poticaje.

Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede govori: "Naravno da mi nećemo dozvolit nestašicu jaja, uostalom kao i drugih stočarskih proizvoda. S čitavim nizom mjera smo reagirali u teškom razdoblju unatrag 2 godine".

Tako da su za peradare namijenili 5 milijuna kuna, a baš za proizvođače jaja 2 milijuna. Još dobrih vijesti stiže i iz Bruxellesa.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ističe: "Dogovoreno je da bi se oslobodilo bez carina i carinskih troškova oslobodilo uvoz pšenice, ali i ostalih žitarica u prostor Europske unije. To je 20 milijuna tona, što je 20 puta više nego Hrvatska cjelokupna godišnja proizvodnja".

Ta privremena mjera trebala bi zaživjeti za 2 tjedna. Do tada i Europa muku muči s jajima. Engleski peradari prijete praznim policama u trgovinama. Vladajući poručuju da u Hrvatskoj do toga ne bi trebalo doći, a i seljaci se nadaju da im sav trud i rad ipak neće otići u nepovrat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!