uskoro prazne police?

Britanski proizvođači prijete obustavom isporuke jaja, cijene su im neprihvatljive

20.04.2022 u 17:07

Bionic
Reading

Kupci jaja u Britaniji mogli bi se naći pred praznim policama, upozorili su poljoprivrednici, požalivši se na nisku otkupnu cijenu jaja u supermarketima u razdoblju snažnog rasta troškova uzgoja

Poljoprivrednici su pozivali supermarkete da podignu otkupne cijene jaja zbog rasta troškova hrane i energije u procesu proizvodnje, ali oni su se oglušili na njihove pozive.

Apel je upućen Tescu, Asdi, Morrisonsu, Sainsbury'su, Aldiju, Lidlu, Marks i Spenceru i Waitrosu, navodi udruga udruga proizvođača jaja iz slobodnog uzgoja (BFREPA).

Upozorili su da su troškovi hranjenja kokoši skočili za 50 posto, a cijene energije za 40 posto. Troškovi goriva porasli su 30 posto, a poskupjela je i radna snaga i ambalaža.

Cijene jaja iz slobodnog uzgoja i organskih jaja u supermarketima trenutno su ispod razine koja bi poljoprivrednicima osigurala pozitivnu nulu u poslovanju, pa traže minimalno 40 penija višu cijenu za pakiranje od 12 jaja.

Anketa koju je BFREPA provela pokazala je da 51 posto uzgajivača "ozbiljno razmišlja o zaustavljanju proizvodnje" dok se cijena ne poveća. Još njih 18 posto reklo je da će odluku donijeti na kraju "staža" sadašnjeg jata.