više nego lani

Francuska će ove godine proizvesti 44,7 milijuna hektolitara vina

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2020 08:32
  • Objavljeno 11.11.2020 u 08:32
Vinski podrum, Francuska, ilustrativna fotografija

Vinski podrum, Francuska, ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: Guillaume Horcajuelo

Francuska je podigla procjenu proizvodnje vina u ovoj godini, nakon kiše u sezoni berbe grožđa u regiji Charentes. pa tako sada očekuje da će ona dosegnuti 44,7 milijuna hektolitara, što bi bilo 6 posto više nego godinu ranije

Ministarstvo poljoprivrede podiglo je raniju procjenu ovogodišnje proizvodnje, iz listopada, za šesto tisuća hektolitara. Razlog podizanju procjene je kiša krajem rujna u regiji Charentes, na zapadu zemlje, pred sam vrhunac berbe.

Revidirana projekcija značila bi šest posto veću proizvodnju vina nego u prošloj godini koja je bila pod utjecajem vremenskih nepogoda, te jedan posto veću od prosjeka u posljednjih pet godina, dodalo je ministarstvo.

Zbog ljetnih suša ministarstvo je pak smanjilo prognozu za regiju Bordeaux, gdje se sada očekuje proizvodnja devet posto niža od prosjeka u posljednjih pet godina.

Blago je međutim povisilo projekciju za područje Champagne, iako će ukupna proizvodnja u toj regiji biti 20 posto ispod petogodišnjeg prosjeka budući da su proizvođači odlučili obrati manje grožđa i proizvesti manje vina kako bi se prilagodili manjoj potražnji u koronakrizi.

Berba grožđa ove je godine počela vrlo rano zbog toplog vremena, posebno u Champagneu i Alzasu, na istoku Francuske, gdje je krenula najranije otkada se počela uzgajati vinova loza za potrebe masovne proizvodnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!