vrijedi posjetiti

[FOTO] Zaželjeli ste se mira, zelene oaze i gastronomskog užitka? Ovih pet izletišta i seoskih domaćinstava u okolici Zagreba imaju savršen recept

28.10.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Premda su temperature nešto niže, i dalje ima sunčanih razdoblja koja nas mame da iskoristimo lijepe dane prije zime te istražimo neistraženo. Osim planinarenja, šetnji i raznih sportskih aktivnosti, mnoge sve više zanima enogastro doživljaj na seoskim imanjima, farmama i rančevima. Takvih, srećom, u Hrvatskoj ima nekoliko i pružaju uživanje u tradicionalnim domaćim jelima i finim vinima, a uz to ne možete pogriješiti ako odete na jednodnevni izlet, pa i prenoćite ondje

Pronašli smo novih pet seoskih domaćinstava u okolici Zagreba koja će vas oduševiti hranom, pićem i pravim domaćim ugođajem.

Stara preša Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stara preša

Seoski turizam Stara preša

U mjestu Šenkovec, na 30-ak kilometara zapadno od Zagreba, tik uz granicu sa Slovenijom, nalazi se Stara preša, jedinstven spoj obiteljskog restorana i seoskog gospodarstva čija će vas atmosfera oduševiti. Dok se prepuštate tradicionalnim domaćim specijalitetima, možete uživati na terasi, malom vidikovcu ili pak sjest na klupicu uz dva jezera. Ovo je izletište okruženo vinogradom i manjim voćnjacima, a vaše će nepce sigurno oduševiti i vrhunska vina. Najmlađe će sigurno najviše zanimati magarac, patkice i guske, a ova će vam zelena oaza pružiti željeni mir i bijeg od grada, uz najbolje od hrane i pića.

Kršinov mlin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kršinov mlin / Samobor.hr

Kršlinov mlin

U podnožju Žumberaka, nedaleko od Samobora, na potoku gdje se nalazi stari mlin smjestilo se seosko domaćinstvo simboličnog naziva – Kršlinov mlin. Pastrve čine lokalni specijalitet kojem malo tko može odoljeti, a uz to je pripremaju na više načina. Ovdje se skupljaju i prerađuju šumski plodovi, uzgaja perad i vijetnamske svinje, a u funkciji je i 200 godina star mlin. Ako poželite uživati u domaćoj hrani, buncekima, telećim koljenicama, svježoj pastrvi i domaćim likerima, sve u društvu domaćih životinja, uz šum potoka, Kršlinov mlin je savršena destinacija za vas i vaše bližnje.

Lojzekova hiža Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lojzekova hiža

Lojzekova hiža

Lojzekova hiža se nalazi u selu Gusakovec, živopisnom okruženju bregovitog Hrvatskog zagorja, u zelenoj udolini između Marije Bistrice i Gornje Stubice, na samo 30-ak kilometara od Zagreba. Lojzekova hiža se svojim izgledom uklapa u okolni ambijent. To je drvena jednokatnica, izgrađena u zagorskom stilu. To je idealno mjesto za opuštanje od stresne svakodnevnice i uživanje u blagodatima koje selo može pružiti: idilično prirodno okruženje, domaće životinje, bogat stol pun domaće hrane, domaća rakija i vino, te brojni sadržaji koji su gostima na raspolaganju budući da se domaćini bave mnogovrsnim djelatnostima: vinogradarsvom, voćarstvom, ugostiteljstvom i turizmom. Poslužuju se većinom autohtoni specijaliteti tog kraja po čemu su već nadaleko poznati. Namirnice su velikim dijelom iz vlastitog uzgoja, stoga ćete sigurno oduševiti svoje nepce.

  • +4
Vinogradarska kuća Braje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vinogradarska kuća Braje

Izletište Vinogradarska kuća Braje

Izletište Vinogradarska kuća Braje smješteno je u srcu Plešivičko-Okićkog vinogorja koje iz godine u godinu postaje sve veći brend u Hrvatskoj i šire. Kvalitetom i tradicijom jamči potpuni doživljaj tog kraja kroz vina i hranu. Iza tog izgletišta stoje nagrade za izuzetno kvalitetna vina. Stalno ulagažu u svoje gospodarstvo i obiteljskim radom stvorili su pravo mjesto za odmor, poslovni ručak/večeru, team building, rođendan ili neku drugu prigodu. Velik izbor nagrađivanih vina i specijaliteti poput patke sa mlincima garantiraju da ćete željeti doći opet probati ostale delicije.

  • +3
Vuglec Breg Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vuglec Breg

Vuglec Breg

U samom srcu Zagorja, svega 40 km od Zagreba, na najljepšem od zagorskih brega kojima je okružen smjestio se turistički kutak Vuglec Breg gdje će, kako jamče, uživati sva vaša čula. Odatle se pruža pogled na prekrasne brežuljke Hrvatskog zagorja. Njihov restoran do najsitnijeg detalja čuva tradiciju starih zagorskih sela. Ugodno uređenje restorana, specijaliteti spravljeni po receptima naših baka - od purice s mlincima do zagorskih štrukli - sve od namirnica koje nabavljaju kod lokalnih OPG-ova. Sve to zaokruženo izvrsnom kapljicom njihove vinarije garantira gastronomski užitak, jer što je zagorski breg bez vinograda? Vina i pjenušci Vuglec, koji odišu posebnošću terroira, nastaju od grožda naraslog na južnim padinama njihova brega, gdje su zasadili približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine.