projekt Telosa

[FOTO/VIDEO] Američki milijarder kreira grad budućnosti u koji bi se prvi stanovnici trebali useliti 2030. godine; pogledajte kako izgleda i koliko će stajati njegova gradnja

09.09.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Marc Lore, bivši bankar i uspješan poslovni čovjek, najavio je stvaranje održivog grada nazvanog Telosa

Projekt se zove Telosa, a osnovala ga je Bjarke Ingels Group (BIG). U slučaju izgradnje očekuje se da će zauzeti nenaseljeno mjesto negdje u Sjedinjenim Državama te da će se prvi stanovnici doseliti u njega do 2030. godine, prenosi New Atlas.

Grad Telosa koji želi podići milijarder Marc Lore Izvor: Društvene mreže / Autor: 12 NEWS

U gradu bi se podizale zgrade sa značajkama održivog dizajna. Radilo bi se uz pomoć solarne energije, a osiguralo bi se i pravilno prikupljanje kišnice. Gradska infrastruktura izvorno bi bila namijenjena pješacima i biciklistima, a omogućila bi i pristup autonomnim vozilima. Njihova bi brzina bila vrlo ograničena, što bi osiguralo sigurnost drugih sudionika u prometu. Predviđa se i korištenje zračnih taksija EVTOL.

Zgrade u gradu radile bi na principu zelene energije i bile bi okružene farmama. Iz središnjeg parka uzdizao bi se veliki toranj zvan Equitism Tower, na kojem bi bilo puno zelenila.

Grad će se graditi u fazama. Početna faza pokrivala bi površinu od 607 hektara, a njezina predviđena vrijednost veća je od 25 milijardi dolara. Područje bi bilo predviđeno za smještaj 50.000 stanovnika. U sljedećim desetljećima to bi se područje moglo povećati, osiguravajući kapacitete za više od pet milijuna ljudi, a za nadogradnju infrastrukture moralo bi se osigurati dodatnih 400 milijardi dolara. Predviđeno je da se projekt financira iz različitih izvora. Između ostalog, putem privatnih ulagača, filantropa, saveznih i državnih donacija te subvencija.

Točna lokacija grada još nije odabrana. U užem izboru do sada se nalaze Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Teksas i regija Appalachian. Ključni uvjet je taj da područje bude opskrbljeno prirodnim resursima poput vode, što može biti velik problem u nekim dijelovima SAD-a.

Marc Lore bivši je bankar i uspješan poslovni čovjek, najpoznatiji po tome što je prije nekoliko godina Walmartu prodao svoju web stranicu za e-trgovinu Jet.com za 3,3 milijarde dolara. Lore inzistira na tome da projekt Telosa nije samo utopistički plan, već da će se doista realizirati u budućnosti.

Lore nije jedini koji želi graditi grad prema svojim zamislima. Nedavno je Bill Gates otkrio planove za izgradnju novog grada dok je princ Charles već bio uspješan u izgradnji grada prema svojim standardima u Engleskoj.

Telosa Izvor: Profimedia / Autor: Telosa / Ferrari / Profimedia