Viktor Vekselberg

[FOTO] Ruski oligarh koji je u Dubrovniku pokazao Fabergéova jaja prodao hotelski kompleks Belvedere

14.04.2022 u 10:22

Bionic
Reading

Ruski oligarh Viktor Vekselberg više nije vlasnik Hotela Belvedere u Dubrovniku, potvrđeno je Dubrovačkom Vjesniku

Ovu informaciju potvrdio je za Dubrovački Davor Štern, Vekselbergov prijatelj i nekadašnji suradnik upravo na projektu obnove, odnosno izgradnje novog Belvederea. Vekselberg je, prema njegovim informacijama, prodao tvrtku u čijem je vlasništvu dubrovački hotel izgrađen 1985. godine, devastiran i neobnovljen od Domovinskog rata.

Hotel Belvedere Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Znam da je to prodao, ali ne znam kome. To je neka firma s Cipra, koliko mi je poznato', kaže Štern, a upitan kad je došlo do prodaje, sugovornik odgovara kako od toga ima i nekoliko godina: 'Nije to ništa novo. Ne znam zašto to nisu stavili na sva zvona'.

Belvedere s pomoćnim zgradama i dvorištem upisan je kao vlasništvo tvrtke Vila Larus d.o.o., sa sjedištem u Lozici 40. Vila Larus je od 2018. godine u vlasništvu ciparskog društva Zabuton Holdings Limited, a zastupa je Igor Juszupov, član uprave sa švicarskom adresom. Juszupov je ujedno i predsjednik Uprave tvrtke Tifon Labirint u čijem je vlasništvu restoran u spomeničkoj jezgri Dubrovnika. Kao vlasnici Tifon Labirinta trenutačno su zavedene tvrtke Centiveo AG iz Züricha i Akcioneroe obšestvo 'El Holding' iz Moskve, javlja Dubrovački. 

2007. godine

Vekselberg u Dubrovniku pokazao Fabergéova jaja

Viktor Vekselberg 2007. godine u Dubrovniku je izložio Fabergéova jaja, od kojih dio i posjeduje. Na otvorenju izložbe "Fabergé u Dubrovniku - Blago carske Rusije", u rujnu te godine, osnivač i predsjednik fondacije The Link of Times obratio se okupljenima među kojima su bili tadašnji potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica te Frano Matušić, današnji državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i koordinator stalne skupine koja primjenjuje mjere ograničavanja, odnosno sankcija ruskim tvrtkama i oligarsima u Hrvatskoj.

Vekselberg jest ili je bio vlasnik tog restorana, teško je reći s obzirom da se u službenim registrima njegovo ime ne nalazi kad je u pitanju luksuzna Matačićeva vila u Lozici kao ni spomenuti restoran ili Hotel Belvedere. No, ruski bogataš nikada nije opovrgnuo izjave koje su u njegovo ime davali suradnici i prijatelji o vlasništvu ili ulaganjima na dubrovačkom području, pa tako ni namjeri da investira 150 milijuna eura u novi Belvedere.