IZBACIVANJE IZ CROBEXA

Fond menadžeri prisiljeni prodavati dionice Ine

07.09.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Zbog dugotrajne blokade trgovanja dionica Ine izbačena je iz sastava službenog indeksa Zagrebačke burze. Ta odluka zadaje velike probleme menadžerima fondova čiji se dionički portfelji formiraju prema sastavu indeksa Crobex

Aktualnom revizijom Crobexa došlo je do apsurdne situacije na koju su upozoravali fond menadžeri. Zbog administrativne zabrane Hanfe, koja je onemogućila trgovanje dionicom Ine, jedna od donedavno najlikvidnijih dionica isključena je iz sastava službenog indeksa Zagrebačke burze.

Osim što je takav rasplet situacije još jednom doveo u pitanje vjerodostojnost službenog burzovnog indeksa, stavio je na muke i menadžere specijaliziranih indeksnih fondova - OTP Indeksni i VB Crobex10 - koji jamče ulagačima da će vrijednost njihovih udjela pratiti kretanje Crobexa.

Dionice Ine su, sukladno njihovoj težini u Crobexu, činile oko 18 posto portfelja tih fondova. Nakon revizije Crobexa menadžeri su prisiljeni prodati sve dionice Ine da bi uskladili svoj portfelj s novim sastavom indeksa. Međutim, postavlja se pitanje kako će ih prodati i po kojoj cijeni s obzirom na blokadu trgovine na burzi koja traje od 27. travnja. 

Fondovi nemaju rješenje za taj problem dok god je tržišna sudbina dionica Ine u rukama Hanfe. Kako sada stoje stvari, zabrana trgovanja nastavit će se sve dok traje istraga oko Molovog stjecanja upravljačkih prava u Ini, a prodaju bi mogla otežati i zabrana stjecanja većinskog paketa dionica Ine koja se očekuje odlukom Vlade.

Fond menadžeri su se za pomoć oko prodaje spornih dionica obratili i Hanfi, ali nisu dobili nikakav odgovor, što znači da ni tržišni regulator nije vodio računa o svim konzekvencama zabrane trgovanja dionicom Ine.