Živković-Matijević:

'Očekujemo da će i ostale agencije uskoro podići rejting Hrvatske'

13.01.2018 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon što je u petak agencija Fitch povećala kreditni rejting Hrvatske, što je prvo podizanje rejtinga u 14 godina, analitičarka RBA Zrinka Živković-Matijević očekuje uskoro slične poteze i od drugih najvećih svjetskih rejting agencija Standard&Poor'sa i Moody'sa

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

‘Ovaj potez bio je očekivan, pridavali smo 90 posto šanse da će Fitch podići kreditni rejting’, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

Dodaje kako je bitno i da su Fitchovi izgledi za rejting Hrvatske stabilni, a razlozi zašto je Fitch to učinio jasno su, kaže, navedeni.

Tako Fitch u izvješću ističe da je gospodarski rast ostao u 2017. na razini od 3 posto jer je Hrvatska imala koristi od snažnog cikličkog položaja, povećanja isplata sredstava iz EU fondova, rekordne turističke sezone i poreznih reformi, a rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) trebao bi, poručuje ta agencija, i u idućem razdoblju ostati oko tih razina.

Financijski problemi u Agrokoru nisu imali značajan makroekonomski utjecaj, poručio je Fitch, koji očekuje da restrukturiranje tog koncerna neće izazvati veće poremećaje u gospodarstvu i financijskom sektoru. ‘Prvi i osnovni razlog povećanja rejtinga predstavlja nastavak rasta gospodarstva, a tu je zatim i poprilično velika fiskalna konsolidacija’, kaže Zrinka Živković-Matijević.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Analitičari Fitcha u izvješću ističu i to da su fiskalni rezultati Hrvatske nadmašili očekivanja već drugu godinu zaredom, pri čemu je u 2017. ostvaren višak opće države, prvi put po ESA2010 metodologiji.

Fitch navodi, također, da su primarni viškovi i rast gospodarstva doveli do smanjenja udjela javnog duga na kraju prošle godine na otprilike 78 posto BDP-a, dok je godinu dana prije javni dug iznosio 83,7 posto BDP-a.

‘Sve to vodi do daljnjeg pada duga opće države, čime se smanjuju fiskalni rizici. Međutim, treba biti svjestan da je taj rejting još uvijek jedan stupanj ispod investicijskog, što znači da za povratak u investicijski rejting, uz nastavak gospodarskog rasta, treba nastaviti s fiskalnom konsolidacijom, koja bi se trebala bazirati više na rashodnoj strani proračuna’, kaže Zrinka Živković-Matijević.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's i Standard & Poor's dva stupnja ispod.

‘Ključno je da se poboljša investicijska klima i ojača vladavina prava, a sve to skupa treba biti popraćeno reformama u velikim javnim i državnim sistemima, koja uključuje i reformu državnih poduzeća’, kaže Zrinka Živković-Matijević.

  • +6
Izvoz Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Dodaje da se ovim poboljšanjem rejtinga, prvim od 2004. godine, potvrđuje smanjena percepcija rizika prema Hrvatskoj. To, pak, utječe na pad premije rizike, što se onda pozitivno prelijeva i na troškove zaduživanja ostalih sektora. Živković-Matijević očekuje da će i ostale dvije agencije ove godine podići kreditni rejting Hrvatske.

U veljači bi novu ocjenu hrvatskog rejtinga trebao objaviti Moody's, a u ožujku S&P. Obje agencije drže hrvatski rejting dva stupnja ispod investicijske razine. Pritom Moody's izglede drži stabilnima, a S&P pozitivnima, što znači da je potreban samo jedan korak prema povećanju samog rejtinga.

‘Ključno je da u 2018. godini, koja će još obilovati likvidnošću, nastojimo dobiti barem još pozitivne izglede, kako bi jednom kad dođe do stezanja monetarnih politika i u Europi i u Hrvatskoj, onaj neminovni rast kamatnih stopa bio što blaži, odnosno da bi se premije rizika održale i dalje smanjivale’, zaključuje Zrinka Živković-Matijević.