POBOLJŠALI OCJENU

Agencija Fitch progonozira stabilan rast hrvatskog gospodarstva

06.07.2018 u 22:43

Bionic
Reading

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', ali je povećala izglede sa stabilnih na pozitivne, pri čemu procjenjuje da će Hrvatska i ove godine zabilježiti proračunski višak, pad udjela javnog duga u BDP-u te stabilan rast gospodarstva

Fitch predviđa da će proračunski višak u 2018. godini dosegnuti 0,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon viška od 0,8 posto u 2017. godini.

U toj agenciji očekuju da će kombinacija primarnog proračunskog viška, koji procjenjuje na 2,9 posto BDP-a u ovoj godini, niske kamatne stope i zdrav rast gospodarstva pridonijeti nastavku značajnog smanjenja javnog duga.

Prošle je godine udio javnog duga u BDP-u pao za 2,7 postotnih bodova, na 77,5 posto, a Fitch procjenjuje da će do kraja 2019. taj udio pasti na 71 posto.

U priopćenju se između ostaloga navodi da su se hrvatsko gospodarstvo i bankarski sektor pokazali otpornima na financijske probleme u Agrokoru, najvećoj hrvatskoj kompaniji, koja je stavljena pod izvanrednu upravu u travnju 2017. premda još ostaju rizici od pritiska na dolje.

Sporazum o restrukturiranju Agrokorova duga odobrilo je otprilike 80 posto vjerovnika, navodi agencija. Bankarski profiti pogođeni su rezervacijama zbog izloženosti Agrokoru, no sektor je ostao profitabilan. Udio loših kredita pao je na 11,4 posto krajem ožujka, s vrhunca od 17,3 posto krajem 2017. zahvaljujući gospodarskom oporavku i prodaji loših kredita, navodi Fitch.

  • +5
Zdravko Marić komentira poboljšanje kreditnog rejtinga Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Agencija u 2018. procjenjuje stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,6 posto, a u 2019. od 2,5 posto, zahvaljujući snažnom turizmu, rastu realnih plaća, smanjenju poreza, popustljivoj monetarnoj politici i povećanom izvršenju EU projekta.

Fitch je još u siječnju ove godine podigao rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+', uz stabilne izglede, zahvaljujući, kako je poručio, stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija. To je bilo prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada Fitch i S&P drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom Fitch sada drži izglede pozitivnima, a druge dvije agencije stabilnima.