REJTING OSTAO ISTI

Fitch potvrdio negativnu prognozu za Hrvatsku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 15:10
  • Objavljeno 09.03.2011 u 15:04
burza

burza

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch potvrdila je u srijedu važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti BBB- i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti BBB, te je potvrdila negativnu prognozu za oba rejtinga zbog rastućeg proračunskog manjka, velikog udjela javnog duga u BDP-u i slabe prognoze gospodarskog rasta

U Fitchu su potvrdili i rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti F3.

Potvrđen je i plafon BBB+. Plafon je inače odvojen od rejtinga, a odražava ocjenu rizika da vlasti uvedu kontrolu kapitalnih tokova i valutnih tečajeva koja bi spriječila ili u značajnijoj mjeri oslabila sposobnost privatog sektora da konvertira lokalnu valutu u inozemne i potom ih doznačava inozemnim kreditorima.

'Iako je manjak u hrvatskoj tekućoj bilanci plaćanja smanjen, te su blago popustili pritisci za inozemno financiranje, rastući proračunski manjak, poveliki i rastući udio duga u BDP-u, te visok vanjski dug i slaba prognoza gospodarskog rasta podrazumijevaju nastavljene pritiske na bonitet', kazala je analitičarka Fitcha Michele Napolitano

Potrebe za refinanciranjem vanjskog duga ne bilježe značajnije promjene i Hrvatska uspijeva financirati vanjske deficite bez potpore Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što ukazuje na otpornost gospodarstva, ističe se, među ostalim, u Fitchevom izvješću.

U Fitchu ipak upozoravaju da će i u 2011. bruto potražnja za vanjskim financiranjem premašivati ukupnu vrijednost službenih deviznih rezervi, ističući da na naplatu dospijeva veliki udio vanjskog duga tvrtki

Velika izloženost javnog i privatnog sektora inozemnoj valuti i dalje predstavlja rizik za makrogospodarsku stabilnost, upozoravaju u Fitchu.

Rejting Hrvatske pritišće i slabi gospodarski rast, uz prosječnu godišnju stopu rasta u petogodišnjem razdoblju do 2010. od 1 posto. Nakon pada BDP-a za 5,8 posto u 2009., te za 1,4 posto u 2010. čini se da recesija usporava, ali je oporavak krhak i oslanja se na izvoznu potražnju u 15 'starih' članica Europske unije. Za tekuću godinu Fitch predviđa povratak prigušenom rastu po stopi od oko 1,5 posto.

'Pritom će relativno slaba konkurentnost i poslovna klima, uska izvozna baza i nefleksibilni valutni režim, te visoka zaduženost i strukturalne krutosti vjerojatno ograničiti rast ako izostanu dublje strukturalne reforme', navodi se u izvješću

U agenciji izražavaju sve veću zabrinutost zbog hrvatskih javnih financija. Predviđaju da će proračunski manjak u ovoj godini porasti na 6,1 posto BDP-a, u odnosu na procijenjenih 5,7 posto u 2010. Nakon parlamentarnih izbora u studenom ove godine nužna je značajna fiskalna konsolidacija kako bi se stabilizirale državne financije, kažu u Fitchu.

Među faktorima koji bi mogli utjecati na buduće odluke o rejtingu, u Fitchu izdvajaju značajno pogoršanje fiskalne izvedbe u 2011. ili izostanak značajnih mjera fiskalne prilagodbe nakon izbora, koje bi trebale stabilizirati udio javnog duga u BDP-u, stoji među ostalim u tome izvješću. Prijetnju za rejting predstavljao bi i nastavljeni slabi gospodarski rast i trgovinska izvedba, odnosno značajno povećanje potreba za refinanciranjem vanjskog duga koji dospijeva na naplatu.

Pozitivan bi pak utjecaj mogli generirati uspješna fiskalna konsolidacija koja bi smanjila proračunski manjak i stabilizirala udio duga u BDP-u, te strukturalne reforme, u kontekstu pristupa Hrvatske Europskoj uniji. Fitch prognozira da će se to dogoditi 2013. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi