promjene na tržištu

Financijski analitičar optimističan: Mislim da će već ove godine cijene plina ići prema dolje

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 06.10.2022 18:05
  • Objavljeno 06.10.2022 u 18:06
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Profimedia/Cropix

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić u Newsroomu televizije N1 je komentirao osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje

Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na Srbiju.

'Bili smo svjedoci da je Srbija imala specifične aranžmane s Rusijom. S obzirom da se sada traže drugi dobavni kanali za te aranžmane, očigledno je da je Europska komisija zauzela drugačiji stav. Mislim da će Srbija morati određeni dio energenata nabavljati na svjetskim tržištima', rekao je Japunčić na N1.

Kako navodi, prije početka rata u Ukrajini velik dio zemalja EU imao je veliku ovisnost o dobavi plina iz Rusije. 'Mislim da je od prvog paketa sankcija EK uzimala u obzir da bi moglo doći do velikih ekonomskih i društvenih problema', rekao je.

'Zemlje nisu radile diverzifikaciju jer je Rusija omogućavala nabavku tih energenata po boljim cijenama nego na burzama', rekao je.

Kaže da je politika smanjenja proizvodnih kapaciteta rezultat pritiska Ruske federacije. 'Sankcije koje nastupaju će dodatno zatvarati kanale direktnog pristupa energentima, ali Rusija pokušava određenu količinu prebaciti na zemlje poput Kine i Indije', rekao je.

'Nafta će biti dobavljiva, ali upitni su vremenski uvjeti i politike štednje. SAD je uspio izvesti veću količinu LNG-a u EU ove godine. Znači da postoje alternative i svjedočit ćemo velikoj dinamičnosti', rekao je.

  • +3

Podzemno skladište plina Okoli

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Tvrdi da, ako promatramo cijene plina na europskim tržištima, možemo uočiti ekstremne promjene u cijenama, ali likvidnost nije bila prisutna. 'Znači da je tu bilo puno spekulacija i kompanije su nabavljale plin direktno od nabavljača. To se vidi po popunjenosti kapaciteta', rekao je.

'Mišljenja sam da će se postići dogovor. Može se očekivati veća dobavljivost, a smatram da se i transportne veze užurbano obnavljaju. Mislim da će već ove godine cijene plina ići prema dolje, te da će EU imati kapacitetna mogućnosti već nagodinu', rekao je Japunčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!