sigurnost opskrbe neupitna

Filipović: 'Zapunjenost Okolija brzo će biti na 90 posto. U idućim danima detaljno ćemo predstaviti mjere'

26.08.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto

Odgovarajući u Rijeci na pitanja novinara o mjerama pomoći građanima, javnom i nevladinom sektoru i gospodarstvu koje će Vlada uskoro predstaviti, Filipović je poručio da se sigurno neće dopustiti da se ustanove, poput škola, vrtića, fakulteta, bolnica, domova za starije, neprofitnih organizacija, nađu u situaciji da ne mogu plaćati energente.

'U idućim danima, predstavit ćemo detaljno mjere, i vjerujem da će većina njih biti zadovoljna s onim što ćemo napraviti", izjavio je Filipović. Poručio je da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna. Podsjetio je da je Vlada odobrila HEP-u zaduženje od 400 milijuna eura s ciljem zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli, čija je trenutna zapunjenost na 73-74 posto.

'Vrlo brzo će biti na 90 posto, onako kako smo to i dogovorili', rekao je Filipović, koji je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem bio u radnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji.

Podsjetio je da ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi kubika. Prema tome, sve se hrvatske potrebe preko LNG-a i skladišta Okoli mogu zadovoljiti, dodao je Filipović. Kada je riječ o distributerima plina, ustvrdio je, puno njih nije vuklo dobre poslovne poteze i nisu na vrijeme kupili plin. No, Filipović je rekao da će se gledati kako i njima pomoći, u skladu s mogućnostima, no o tome će biti riječi pri predstavljanju kompletnog paketa pomoći.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

'Nema nikakvih problema na tržištu što se tiče gnojiva'

Novinari su Filipovića upitali ima li država kakvo rješenje oko stanja u Petrokemiji zbog visokih računa na plin, uz konstataciju da bi se ono, zbog posljedično visokih cijena gnojiva, moglo odraziti i na poljoprivredu, na što je Filipović odgovorio protupitanjem: 'Kako mislite da će se loše odraziti na poljoprivredu?'

'Trenutno nema nikakvih problema na tržištu što se tiče gnojiva, prema informacijama koje ja imam. Ne vjerujem i da će biti problema, a sva konkretna pitanja što se tiču poslovanja Petrokemije trebate postaviti upravi Petrokemije i eventualno većinskim vlasnicima tvrtke, a to su Ina i Prvo plinarsko društvo', uputio je Filipović novinare.

Odgovarajući na novinarski upit, FIlipović se osvrnuo i na Vladinu odluku o uvođenju nulte stope PDV-a za kupnju i ugradnju solarnih panela, rekavši da se time želi postići što veće korištenje obnovljivih izvora energije. Također, izvijestio je ministar, u planu je i skraćivanje procedura kada je riječ o dobivanju dozvola za korištenje svih obnovljivih izvora energije.

Butković: Zakon o pomorskom dobru neće omogućiti privatizaciju, betonizaciju i uzrupaciju plaža

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da novi zakon o pomorskom dobru neće dovesti do zatvaranja uvala kada je riječ o nenaseljenim područjima, a po željama investitora. Ponovio je da ne želi polemizirati o zakonu čiji konačni prijedlog nije utvrđen, koji nije bio na sjednici Vlade te nije prošao javno savjetovanje.

Rekao je da se zakon o pomorskom dobru i morskim lukama priprema već dulje vremena, a zbog povlačenja sredstava iz NPOO-a mora se usvojiti do kraja godine. 'On neće, ja vas uvjeravam, omogućiti nikakvu privatizaciju, betonizaciju, uzrupaciju plaža niti bilo čega', poručio je Butković, dodajući da ono što se pojavilo u medijima predstavlja prijedloge radne skupine, koja još nije dovršila svoj posao.