'KRETANJE CIJENA'

[FOTO] Filipović predstavio aplikaciju za usporedbu cijena u trgovačkim lancima: Evo kako funkcionira

17.02.2023 u 16:21

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju 'Kretanje cijena'. Na aplikaciji se može pratiti koji proizvodi su poskupjeli, koji su pojeftinili, koji su proizvodi na akciji, koji su zadržali cijenu

Trgovci koji su na toj tzv. 'bijeloj listi' su Konzum, Tommy i KTC i oni su ministarstvu dostavili sve tražene podatke; oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana. Filipović je zahvalio tim trgovačkim centrima te poručio 'da su poslali poruku transparentnosti', te dodao da ti lanci pokrivaju 38 posto tržišta.

'Od 31. prosinca građani će moći pratiti cijene. Cilj je utjecati na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan, i oni će to znati cijeniti' rekao je na početku Filipović. 'Stranici će se moći pristupiti preko mobitela i preko stranice Ministarstva', dodao je.

Što se tiče trgovačkih lanaca koji nisu dostavili podatke o cijenama, rekao je da 'oni to očito ne žele'.

'Ne postoji opravdanje jer su neki to napravili. Zašto ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i omogućiti građanima informaciju o cijenama. Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi. Ne radimo ovo iz hira nego jer živimo u krizi. Život je dvosmjerna cesta pa kad država treba pomoć; s jedne strane treba uzeti od države, a s druge niste u stanju građanima pokazati cijene. Vjerujem da će bijele liste potaknuti građane da prepoznaju tko je korektan, a tko nije', ustvrdio je ministar.

Istaknuo je da će se aplikacija konstantno nadograđivati i da će sami prikupiti informacije o cijenama ako ih trgovački lanci ne dostave. 'Angažirat ćemo nekoga da to odradi', dodao je. Govoreći o aplikaciji dodao je: 'To je najviša cijena na policama trgovačkih lanaca. U drugim dućanima cijene mogu jedino biti niže od onih prikazanih na aplikaciji. Ona je u funkciji. Cijena aplikacije je ispod 200.000 kuna', prenosi N1.

'Radimo na novom paketu mjera'

Dotaknuo se i cijena benzina i dizela te rekao da bi ostale nepromijenjene. 'Kretanje na tržištu je dobro jer smo imali pojeftinjenje. Europa se na vrijeme spremila jer cijene energenata itekako utječu, Kako stvari stoje, ovaj tjedan je cijena stabilna', ustvrdio je.

'Radimo na novom paketu mjera, vodit ćemo računa o svemu. Važna je stabilna situacija s energentima. Kod nas je sad dizel jeftiniji nego u Srbiji, BiH, Italiji i tako dalje', dodao je ministar.

Rekao je da su razvili etički kodeks prilikom zamjene kune eurom. 'Postupili smo u dobroj vjeri i kad smo vidjeli da su pojedinci neopravdano dizali cijene, reagirali smo. Mislim da je ovo dobra stvar', ponovio je Filipović.

  • +8
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju Kretanje cijena' Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Ne mogu poslovni subjekti u krizi misliti samo kako što više zaraditi i kako dobiti što veće bonuse. Treba misliti na građane. Ako građani mogu vidjeti da su Konzum, KTC i Tommy stavili na raspolaganje informacije o proizvodima, zašto ne mogu drugi? Osobno ću prije otići tamo nego u lanac koji hrvatskoj javnosti nije dao informacije o proizvodima. Isto ću natočiti gorivo na svim pumpama osim na Petrolu koji je bez razloga zatvorio pumpe', rekao je ministar.

Rekao je da će kupiti narodne obveznice ako bude u prilici, no da najprije mora provjeriti ima li sukoba interesa.