ARBITRAŽNA PRESUDA

Filipović: Za isplatu MOL-u osigurano je 235 milijuna dolara u proračunu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 19:55
  • Objavljeno 01.02.2023 u 19:37
Davor Filipović

Davor Filipović

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako će Republika Hrvatska platiti MOL-u sve ono što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. To se danas i analiziralo na Savjetu za INA-u

Dodao je kako pravomoćna presuda koja se odnosi na Sanadera i Hernadija nema pravne učinke na ugovor, koji je potpisan s MOL-om.

Vlada je dobila materijale od pravnih stručnjaka u kojima sastoji da se Hrvatska još 2003. godine odrekla mogućnosti da hrvatski sudovi odlučuju o ništavosti ugovora, već to moraju raditi međunarodni sudovi.

Ministar Filipović istaknuo je kako će Hrvatska 235 milijuna dolara MOL-u isplatiti u narednom razdoblju, a novac je već osiguran u hrvatskom proračunu.

- To je bilo osigurano već u rebalansu proračuna, naglasio je.

Ministar je kazao kako se danas i razgovaralo da će Vlada nastaviti raditi na promijeni modela korporativnog upravljanja u INA-i.

- Moj stav je javno poznat, mislim da je prodaja INA-e bila najveća pogreška hrvatske politike i kontinuirano, zajedno s hrvatskim članovima Uprave INA-e, novim članovima Uprave, radimo na modelu, odnosno na promjeni korporativnog upravljanja, poručio je Filipović u Dnevniku HRT-a.

Ministar je kazao kako se danas i razgovaralo da će Vlada nastaviti raditi na promijeni modela korporativnog upravljanja u INA-i.

- Moj stav je javno poznat, mislim da je prodaja INA-e bila najveća pogreška hrvatske politike i kontinuirano, zajedno s hrvatskim članovima Uprave INA-e, novim članovima Uprave, radimo na modelu, odnosno na promjeni korporativnog upravljanja, poručio je Filipović.

ekao je kako se kontinuirano vode ti razgovori, te da je sadašnji model neprihvatljiv Hrvatskoj, a toga je svjesna i mađarska strana. Dodao je kako će Vlada u narednom razdoblju napraviti sve da hrvatski interesi, odnosno interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni u INA-i.

Poručio kako su sve opcije na stolu, pa čak i ona da se otkupi mađarski udio.

- Učinit ćemo ono što je najbolje za naše građane, naglasio je Filipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!