GRAĐANSKI AKTIVIZAM

Mladi programer pokrenuo web stranicu na kojoj se može provjeriti kako se kreću cijene proizvoda u trgovinama diljem Hrvatske

16.02.2023 u 20:04

Bionic
Reading

Hrvatska je 1. siječnja postala članicom eurozone – kuna je otišla u povijest, a euro postao naša nova službena valuta. I sve to uslijed visoke inflacije. Premda su iz Vlade RH i Hrvatske narodne banke tvrdili da euro dočekujemo spremni te da neće biti poskupljenja prvih dana siječnja, građani su, blago rečeno, ostali iznenađeni eksplozijom cijena nakon što su ih trgovci počeli zaokruživati – na više iznose. Mladi softver developer Ante Barić odlučio je doskočiti tom problemu

Čitajući u medijima o poskupljenjima i lošem životnom standardu, Ante Barić počeo je razmišljati o tome kako pomoći građanima uslijed poskupljenja i praćenja cijena od uvođenja eura.

Njegov odgovor bila je web stranica jelposkupilo.eu, putem koje građani mogu provjeriti kako se kreću cijene najpopularnijih proizvoda u trgovinama diljem Hrvatske. Na tom je projektu radio od kraja prošle godine.

'Ova stranica sadržava mnoštvo proizvoda iz lokalnih trgovina, a za svaki možeš provjeriti trenutnu cijenu te povijest cijena od 30. prosinca pa do danas. Podatke prikupljam automatski iz raznih kataloga i stranica svakog dana; od tuda dolazi i povijest kretanja cijena', navodi Barić.

Proizvodi se lako pretražuju po ključnim riječima ili kategoriji. Građani na stranici proizvode koji ih posebno zanimaju mogu dodati u svoju kolekciju kako bi na jednom mjestu pratili kretanje cijena, ali i akcije i popuste.

Svi podaci se automatizirano prikupljaju iz raznih izvora podataka u različitim intervalima vremena, najčešće svaki dan. Cijene i informacije su informativne i mogu odstupati od cijena u lokalnoj trgovini. Barić stoga navodi da građani mogu bilo kakve greške ili zapažanja o podacima prijaviti na poveznici.

'Stranica je još uvijek u 'beti' i trenutno sadrži proizvode iz manjeg broja trgovina, no uskoro planiram dodati i druge. Bit će još više analitike, usporedbi, filtara za pretragu i slično. Trenutno je objavljena da podijelim ideju, bacim je pred više pari očiju i vidim ima li interesa.

Javi mami koja se brine o tome je li brašno poskupilo, proslijedi cimeru koji danas ide u dućan, pokaži susjedu na kavi', piše Barić, naglašavajući pritom da kao autor ne zastupa nijedan proizvod niti je u poslovnom odnosu s bilo kojom trgovinom prikazanoj na njegovoj stranici.

Svoju je ideju podijelio i na popularnoj internetskoj stranici Reddit, čiji su korisnici oduševljeni 'zanimljivim i vrlo korisnim projektom i idejom' te pohvaljuju autorov 'građanski aktivizam na djelu' uslijed poskupljenja i visoke inflacije. Mnogi su u komentarima s njime podijelili ideje i savjete što dodati i na čemu poraditi.