PROCJENE EKONOMISTA

Fed smanjuje poticaje, a oporavak ostaje slabašan

17.09.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Uvjerljiv oporavak svjetskog gospodarstva još se ne nazire, smatraju ekonomisti uoči izgledne ovotjedne odluke američke središnje banke o postupnom smanjenju monetarnih poticaja

Europa je napokon izašla iz recesije, Japan bilježi rast nakon dva desetljeća stagnacije a američko gospodarstvo polako ubrzava. Usprkos tome, više od 20 ekonomista koje je anketirala agencija Associated Press smatra da će rast svjetskog gospodarstva u ovoj i u idućoj godini ostati slabašan

Tvrdokorno slabašan rast otežat će pak rješavanje brojnih velikih ekonomskih izazova s kojima se svijet suočava, uključujući rekordno visoke stope nezaposlenosti u Europi, slabašnu osobnu i korporativnu potrošnju u SAD-u, visoku razinu javnog duga u Europi i Japanu i nestabilnost pojedinih gospodarstava u nastajanju.

Anketirani ekonomisti procjenjuju da će gospodarstvo 17-člane eurozone u drugoj polovini ove i u idućoj godine porasti jedva jedan posto. U drugom je tromjesečju eurozona izašla iz 18-mjesečne recesije a na godišnjoj razini aktivnosti su porasle 1,2 posto. U idućih godinu i pol ispitanici ne očekuju ubrzavanje aktivnosti u zoni primjene jedinstvene europske valute

Procjene za SAD i Japan tek su nešto bolje.

Tako bi po mišljenju anketiranih ekonomista američko gospodarstvo u drugoj polovini ove godine porasti 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje a u 2014. za 2,6 posto. Japan bi iduće godine trebao porasti 2,2 posto, daleko slabije nego u drugom ovogodišnjem tromjesečju kada su aktivnosti porasle 3,8 posto.

Zdrav tempo rasta u razvijenim gospodarstvima inače podrazumijeva stope rasta od tri posto i više. Američko je gospodarstvo u razdoblju od 1976. do 2000. u prosjeku raslo 3,25 posto godišnje ali od 2005. nije raslo brže od tri posto.

'Većina gospodarstava raste tako sporo... da ne možete od danas do sutra procijeniti da li se stanje poboljšava ili pogoršava', zaključuje Susan Sterne iz Economic Analysis Associatesa.

Anketirani ekonomisti procjenjuju također da će Fed sutra donijeti odluku o početku smanjenja monetarnih poticaja za gospodarstvo. Po njihovoj će prognozi aktualna mjesečna vrijednost poticaja od 85 milijardi dolara biti smanjena za 10 milijardi dolara mjesečno.

Očekuju također da stopa nezaposlenosti u SAD-u neće kliznuti na pet do šest posto, razinu povezanu sa zdravim gospodarstvom, prije 2015. a možda ni prije 2016. ili još i kasnije. Trenutno ona iznosi 7,3 posto.