POTICANJE OPORAVKA

FED otkupljuje 600 mlrd. dolara obveznica

04.11.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED) u srijedu je objavila novi plan kupnje obveznica ministarstva financija, koji treba potaknuti rast gospodarstva

Nakon dvodnevne rasprave, dužnosnici FED-a odlučili su pokrenuti dugo očekivani program, najavljujući otkup 600 milijardi dolara obveznica u idućih osam mjeseci.

Odbor za otvoreno tržište FED-a objavio je spremnost banke za dodatnu kupnju obveznica ako slabost gospodarstva nastavi držati inflaciju prenisko, a stopu nezaposlenosti previsoko.

FED-ov prvi program kupnje državnih obveznica vrijedan 1750 milijardi dolara, koji se provodio od prosinca 2008. do ožujka 2010., bio je zaslužan za pomoć gospodarstvu kada je SAD bio pogođen financijskom krizom i dubokom recesijom.

Najnoviji je potez ocijenjen kontroverznim, jer gospodarstvo sada raste, iako sporo, a financijska tržišta više nisu pod teškim stresom.

Kupnjom državnih obveznica, FED namjerava zadržati dugoročne kamatne stope niskima, u nadi da će potaknuti potrošače da više kupuju a tvrtke da više ulažu, te tako pomoći bržem pokretanju gospodarstva.

Od prosinca 2008., FED drži svoje kratkoročne kamatne stope gotovo na nuli, tako da više nema svoje tradicionalno oruđe za poticanje gospodarstva, pa poseže za drugim mjerama.

Fed je objavio kako očekuje da će kupiti između 850 i 950 milijardi dolara obveznica do kraja drugog tromjesečja 2011. To je zato što povrh najavljenih 600 milijardi dolara, očekuje da će još kupovati oko 35 milijardi dolara mjesečno, zamIjenjujući hipotekarne obveznice koje ima u svom portfelju.

FED je najavio da će "nastaviti pratiti gospodarske izglede i financijska kretanja, te angažirati svoje političke alate koliko bude potrebno" da bi podržao oporavak.

FED-ovi dužnosnici kazali su da će gospodarski oporavak, koji je počeo u lipnju 2009. a usporio prošloga ljeta, i dalje biti spor. Domaća potrošnja, iako se postupno povećava, i dalje će biti ograničena a stopa nezaposlenosti visoka. Inflacija će vjerojatno ostati na niskoj razini neko vrijeme.

Američki gospodarski rast je u trećem tromjesečju iznosio 2,0 posto na godišnjoj razini.