OŠTRA PORUKA

Farmaceuti: Aspirin i andol ne smiju se prodavati van ljekarni!

23.01.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFC) se, zajednički s Hrvatskom ljekarničkom komorom i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, protivi izdavanju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom (aspirin i andol) izvan ljekarni. Farmaceuti upozoravaju kako na već sada postoje i veliki propusti u izdavanju drugih bezreceptnih lijekova u specijaliziranim trgovinama (tzv. drogerije)

'Ne poštuju se uvjeti da prilikom izdavanja lijekova mora biti osiguran nadzor magistra farmacije ili farmaceutskog tehničara, te su zaprimljene učestale prijave da su lijekove izdavali blagajnici i drugo osoblje u određenim drogerijskim lancima - specijaliziranim trgovinama', tvrdi se iz HFC-a te dodaju kako je sve veći broj specijaliziranih prodavaonica koje se lažno predstavljaju kao ljekarne stavljajući zeleni križ ili u nazivu navode 'pharmacy', 'ljekarna' i sl.

Hrvatska nema još uspostavljen sustav kvalitetne edukacije građana o štetnim posljedicama neodgovorne i neracionalne upotrebe lijekova pa je za očekivati, naglašavaju farmaceuti, povećani broj hospitalizacija ili drugih oblika zdravstvenih intervencija zbog neodgovarajuće terapije lijekovima.

Dozvolu za prodaju aspirina i andola, odnosno lijekova koji sadrže acetilsalicilatnu kiselinu (ASK), u drogerijama zatražili su od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Bayer i Pliva.

Bayer bi u drogerijama prodavao Aspirin 500 mg tablete i Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeće tablete. Pliva je podnijela zahtjev za Andol 300, Andol Effect i Andol C.