POVOLJNE PROGNOZE

FAO: Cijene hrane na najnižoj razini u gotovo šest godina

05.06.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Cijene hrane ponovo su pale u svibnju, na najnižu razinu u gotovo šest godina, nakon što su povoljne prognoze uroda pritisnule cijene žitarica, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda spustio se u svibnju na prosječnih 166,8 bodova, što predstavlja pad cijena u odnosu na prethodni mjesec za 1,4 posto, pokazuje mjesečno izvješće FAO-a objavljeno u četvrtak.

Silazni trend protegnuo se tako u drugu godinu, a cijene su se u svibnju spustile na najnižu razinu od rujna 2009., utvrdili su u UN-ovoj agenciji za hranu.

Na godišnjoj su razini cijene hrane u svibnju smanjene 20,7 posto.

Najviše su prema izračunu FAO-a u svibnju pale cijene žitarica, za 3,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnute obilnim zalihama i povoljnim izgledima ovogodišnjeg uroda. Trenutno su na najnižoj razini u pet godina.

Osjetno su pale i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,9 posto, zbog obilnih neprodanih zaliha na Novom Zelandu i povećanja izvozne ponude u Europi na vrhuncu sezone.

Niže su u odnosu na travanj i cijene mesa, i to za jedan posto, nakon revizije odgovarajućeg podindeksa, pritisnute nižim izvoznim cijenama u SAD-u.

Više su pak cijene u odnosu na prethodni mjesec zabilježene samo u kategoriji biljnih masnoća i šećera, i to za 2,6 odnosno 2,0 posto, pri čemu je šećer značajnije poskupio prvi puta od prošlogodišnjeg listopada, ponajprije zbog sporog početka postupka prešanja u Brazilu.

FAO je ujedno blago povisio prognozu proizvodnje žitarica u ovoj godini, za 0,6 posto u odnosu na svibanjsku prognozu, na ukupno 2,524 milijarde tona. Time bi proizvodnja ipak zaostajala za jedan posto u odnosu na prošlogodišnji rekord, napominju u FAO-u.

Nova procjena proizlazi iz istog postotnog povećanja procjene ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 723,4 milijuna tona, s obzirom na očekivanu bolju prognozu uroda u Africi i Sjevernoj Americi.

Podignuta je i procjena proizvodnje žitarica koje se u prvom redu koriste za stočnu hranu, uključujući kukuruz, za 0,8 posto, na 1,3 milijarde tona, ponajprije na osnovi povećane prognoze uroda kukuruza u Kini i Meksiku. Procijenjena je proizvodnja ipak dva posto niža u odnosu na prošlogodišnju, napominju u FAO-u.