špic sezone

Fain: Ako ne bude novog vala pandemije, i ako se rat u Ukrajini ne proširi, imat ćemo čak i bolju turističku godinu od rekordne 2019.

02.05.2022 u 20:34

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je na otvaranju Dana Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) da se očekuje vrlo uspješna glavna turistička sezona te da na to ukazuju najave glavnih turoperatora i avioprijevoznika

"Idu najave avioprijevoza, više od 460 linija prema hrvatskim destinacijama, prema svim međunarodnim zračnim lukama u Hrvatskoj s glavnih emitivnih tržišta, vraća nam se i izravna avioveza između New Yorka i Dubrovnika, a najavljene su još neke nove interkontinentalne veze", rekao je.

Staničić je na otvaranju Dana UHPA-e izjavio da u Hrvatskoj još uvijek boravi iznad 170 tisuća gostiju na dan te da je ova predsezona neusporediva s lanjskom, kada su na mnogim tržištima bile rigorozne antikovid mjere.

"Ovogodišnja predsezona je počela s Uskrsom, koji je bio odličan, nastavljena je tijekom prvosvibanjskih blagdana, a očekujem da krajem svibnja i početkom lipnja nastavimo novim valom intenzivnijeg prometa, s obzirom na nadolazeće blagdane", kazao je.

Ističe da se vratio zdravstveni i kongresni turizam te da i Opatija u ovom dijelu godine ima veći turistički promet.

Staničić je na novinarsko pitanje odgovorio da ruski i ukrajinski turisti čine nešto manje od dva posto turističkih dolazaka i noćenja. Smatra da će taj manjak turista biti nadoknađen s drugih tržišta, a nada se da će ratna zbivanja biti prekinuta.

Ovogodišnji Dani UHPA-e održavaju se u povodu obilježavanja 30. obljetnice te udruge. Najavljene su prezentacije, predavanja, susreti direktora predstavništva HTZ-a i turističkih agencija, okrugli stolovi.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain je rekao da su zadnje dvije godine, nakon ratnih godina, kada je udruga osnovana, bile daleko najgore.

U 2020. smo imali pad prometa od 90 posto, u 2021. od 60 posto, a sada vidimo svjetlo na kraju tunela, naglasio je.

Godina je dobro počela, travanj je bio odličan, kao i uskrsni dio, a sada ulazimo u svibanj te smo, na osnovi razgovora s članicama, iznimno zadovoljni, rekao je.

  • +22
Sve brojniji turisti u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Fain je rekao da ćemo prema predviđanjima, ako ne bude novog vala pandemije i ako se rat u Ukrajini ne proširi, imati čak i bolju turističku godinu od rekordne 2019. godine.

"Veseli da su krenule grupe, ne tolikim intenzitetom kao ranije u predsezoni, a u posezoni očekujemo normalizaciju u usporedbi sa 2019." kazao je dodavši da raduje da "azijske grupe, tj. dalekoistočna tržišta kreću krajem svibnja."

Rekao je da nije riječ o velikom broju, ali da je to pokazatelj normalizacije, da se vraća Koreja, Hong Kong, Tajvan, odnosno da se unatoč ratu u Europi ti gosti osjećaju sigurno i dolaze u Hrvatsku.

Fain je na pitanje koliko je turističkih agencija propalo u posljednje dvije godine, rekao da može govoriti samo o članicama udruge te da je riječ o pet agencija, oko pet posto od ukupnog broja, dodavši da to nije dobro, ali da bi i u nekim "normalnim" godinama možda propalo i više agencija.

Rekao je da su agencije tijekom pandemije imale možda najbolju pomoć u Europi, naglasivši pomoć od Vlade i do travnja osigurane naknade za zaposlene.