mala naknada

Evo koliko ljudi prima socijalnu pomoć i u kojem gradu ih je najviše

06.04.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Socijalnu pomoć dobivaju korisnici koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. Iznos ove naknade za kućanstvo ne može biti veći od 150 posto bruto iznosa minimalne plaće u Hrvatskoj

Od 1. siječnja socijalna pomoć povećana je na 150 eura, odnosno na 195 eura za starije osobe i osobe koje su nesposobne za rad. Ovu vrstu naknade prima ukupno 45.916 osoba u Hrvatskoj. Od toga je 45.769 hrvatskih državljana i 147 stranaca, piše mirovina.hr.

Najviše korisnika zajamčene minimalne naknade je u Gradu Zagrebu, njih ukupno 3.782, od toga 813 kućanstava. Prosječna dob korisnika socijalne pomoći 45 godina.

Poznato je i kako se iznos naknade određuje jednom godišnje, ali i kako sam iznos varira i ovisi o radnoj sposobnosti, dobi i sličnim mjerilima propisanima Zakonom o socijalnoj skrbi.

'Za kućanstvo se zajamčena minimalna naknada utvrđuje kao zbroj udjela članova kućanstva, a za pojedinog člana kućanstva iznosi: za odraslu radno sposobnu osobu 105 eura, za odraslu osobu potpuno nesposobnu za rad i za stariju osobu 142,50 eura, za samohranog radno sposobnog roditelja 180 eura, za samohranog roditelja potpuno nesposobnog za rad 202,50 eura, za dijete 105 eura, za dijete u jednoroditeljskoj obitelji 120 eura, za dijete samohranog roditelja 135 eura i za trudnicu i rodilju do šest mjeseci nakon poroda 180 eura. Iznos zajamčene minimalne naknade za kućanstvo ne može biti veći od 150 % bruto iznosa minimalne plaće u Republici Hrvatskoj, otkriva mirovina.hr.

Radno sposobni i djelomično radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade dužni su biti aktivni u traženju zaposlenja, raspoloživi za rad prema zakonima o zapošljavanju te su dužni prihvatiti zaposlenje. U protivnom gube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu te im se isto ne može ponovno priznati u roku od šest mjeseci od dana prestanka prava.