PUTNE NEVOLJE

Evo koje su zračne luke najstresnije za putnike, prve tri su u Europi

27.12.2023 u 18:07

Bionic
Reading

Novo istraživanje koje je proveo VisaGuide otkrilo je najstresnije putničke aerodrome u svijetu, rangirajući 30 najvećih svjetskih zračnih luka, kao i najstresnije zračne luke u Sjedinjenim Državama. Izvješće je razmatralo čimbenike poput broja putnika, gustoće, vjerojatnosti kašnjenja i sl.

Cilj istraživnaja bio je utvrditi što putnicima povećava nivo stresa na aerodromima. Kao glavni problemi izdvojeni su pretrpanost, raspored prostora koji podsjeća na labirint, kronična kašnjenja i udaljenost od gradova. Sve su to faktori koji mogu pretvoriti radostan praznični put u nervozno iskušenje.

Rang lista VisaGuide pruža sliku stanja putovanja danas. Činjenica je da putnici danas ne mogu utjecati na brojne faktore koji doprinose stresu tijekom putovanja avionom, ali izbor pravog aerodroma može napraviti značajnu razliku, piše Forbes.

London Gatwick na vrhu liste

London Gatwick, drugi najveći aerodrom u Velikoj Britaniji, proglašen je najstresnijim aerodromom na svijetu. Bez obzira na ispodprosječan broj putnika, visoka gustoća putnika i značajan postotak kašnjenja, zajedno sa značajnom udaljenošću od centra grada, doprinose njegovom rangiranju.

Ovo nije prvi put da je London Gatwick osvojio neslavnu titulu: Ovog ljeta, AirHelp je nazvao London Gatwick najgorim aerodromom u Europi, kako je izvijestio Forbes, na osnovu kašnjenja i otkazivanja letova.

Istanbulski aerodrom – najprometniji aerodrom u Europi i sedmi po prometu u svijetu – zauzima drugo mjesto. Njegova veličina često ostavlja putnike u nevolji pri snalaženju.

  • +10
Gužve na aerodromu u Londonu Izvor: EPA / Autor: TOLGA AKMEN

Minhenski aerodrom s manjim brojem putnika, ali i manjom površinom, zauzima treće mjesto.

Denverska zračna luka najstresnija SAD-u

Nakon tri europska aerodroma slijedi pet američkih. Međunarodni aerodrom u Denveru prednjači među američkim aerodromima i rangiran je kao četvrti u svijetu. Njegova iznimna veličina i visoki nivo stresa doprinose tom rangiranju.

  • +5
Svjetski aerodromi Izvor: Profimedia / Autor: Neil Farrin / robertharding / Profimedia

Prema izvještaju, postojeća infrastruktura aerodroma u Denveru ne može podnijeti broj putnika koji prolazi kroz njega.

Međunarodni aerodrom Los Angeles – poznat po velikoj gustoći putnika – rangiran je kao šesti u svijetu i drugi u SAD. Međunarodni aerodrom Dalkas Fort Worth zauzima osmo mjesto globalno (treće u SAD), slijedi Međunarodni aerodrom John F. Kennedy (deveto mjesto globalno i četvrto u SAD). Aerodrom O’Hare u Chicagu upotpunjuje listu 10 najstresnijih aerodroma širom svijeta i pet najstresnijih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Azijski aerodromi manje stresni

U suprotnosti s njihovim zapadnim kolegama, azijski aerodromi su relativna oaza mira u kaosu putovanja avionom. Dok aerodrom Istanbul, koji povezuje dva kontinenta, zauzima visoko mjesto po stresu, velika azijska čvorišta poznata su po svojim relativno nižim nivoima stresa.