zajednička izjava

Europski telekomi žele američki doprinos u gradnji mobilnih mreža

29.11.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Američki tehnološki divovi trebali bi snositi dio troškova gradnje telekomunikacijskih mreža u Europi jer ih puno koriste, izjavili su u ponedjeljak izvršni direktori skupine vodećih europskih telekomunikacijskih tvrtki.

Izvršni direktori Deutsche Telekoma, Telekom Austrije i još 11 kompanija zatražili su podršku američkog sektora u velikim ulaganjima u 5G, optičke i kabelske mreže koje bi trebale omogućiti brz podatkovni promet i usluge u oblaku kompanija poput Netflixa, YouTubea i Facebooka.

Ulaganja u europskom telekomunikacijskom sektoru prošle su godine porasla na 52,5 milijardi eura, najvišu razinu u šest godina, podsjeća Reuters.

"Veliki i sve veći dio mrežnog prometa generiraju i monetiziraju velike tehnološke platforme, a to od telekomunikacijskog sektora zahtijeva kontinuirana, intenzivna ulaganja u mrežu i planiranje", rekli su izvršni direktori 13 kompanija u zajedničkoj izjavi.

Osim čelnika Deutsche Telekoma i Telekom Austrije, izjavu su potpisali čelnici Telefonice, Orangea, KPN-a, BT Groupa, Vodafonea, Vivacoma, Proximusa, Telenora, Altice Portugala, Telia Companyja i Swisscoma.

"Taj model građanima EU-a omogućuje da uživaju u plodovima digitalne transformacije, ali bit će održiv samo ako i velike tehnološke platforme preuzmu na svoja leđa pravedan dio troškova mreže", rekli su.

Nisu poimence spomenuli nijednu tehnološku tvrtku, ali no Reuters zaključuje da je poruka upućena američkim tehnološkim divovima poput Netflixa i Facebooka.

Kritizirali su istodobno visoke cijene radijskih frekvencija za mobilne mreže, tvrdeći da ih vlade zemalja EU-a koriste kao "krave muzare", a prigovora nisu pošteđeni ni zastupnici Europskog parlamenta, zbog nastojanja da ukinu naknade na pozive unutar EU-a.

"Procjenjujemo da će sektoru u četiri godine oduzeti više od dvije milijarde eura, što odgovara 2,5 posto godišnjih investicijskih kapaciteta za mobilnu infrastrukturu", požalili su se šefovi europskih telekomunikacijskih tvrtki.