anketa

Europski poslovnjaci očekuju pogoršanje odnosa s Kinom idućih godina

29.05.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Većina europskih izvršnih direktora očekuje pogoršanje europsko-kineskih odnosa u sljedeće tri godine, izdvojivši među glavnim problemima strategiju EU-a o smanjenju rizika u poslovanju s Kinom i bliske veze Pekinga i Moskve

Nešto više od polovine anketiranih poslovnih čelnika, njih 54 posto, procjenjuje da će se odnosi između EU-a i Kine pogoršati, a samo njih sedam posto očekuje poboljšanje, pokazuje anketa Europskog okruglog stola za industriju (ERT), koji uključuje izvršne direktore i predsjednike velikih europskih kompanija poput ASML-a i Unilevera.

Europska unija najveće je kinesko izvozno robno tržište, a Kina je na trećem mjestu izvoznih odredišta robe iz EU-a.

Izvršni direktori zapadnih multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Kini optimističniji su od kolega u Europi i više njih očekuje stabilne odnose nego pogoršanje, pokazalo je istraživanje ERT-a, objavljeno u srijedu.

Najveći je izazov po procjeni obje skupine strategija EU-a koja bi trebala smanjiti ovisnost o Kini, budući da dovodi pod znak pitanja opskrbu ključnim mineralima i tehnologijom.

Izvršni direktori, posebno oni sa sjedištem u Kini, izdvajaju među mogućim izvorima trvenja između EU-a i Kine i "novu eru" partnerstva Pekinga i Moskve, te kineske odnose sa SAD-om i velike kineske industrijske kapacitete.

Istraživanje je zasebno pokazalo i da su europski izvršni direktori i predsjednici kompanija općenito optimističniji no što su bili unatrag nešto više od dvije godine, ali izraženiji optimizam uglavnom proizlazi iz poslovanja izvan Europe.

Predsjednici uprava smatraju i da bi novo vodstvo EU-a, koje će biti imenovano nakon izbora za Europski parlament, najviše pomoglo europskom gospodarstvu pojednostavljivanjem propisa i dovršetkom procesa stvaranja jedinstvenog tržišta EU-a.