logistički izazovi

Europska autoindustrija u krizi: Radnicima nude sve što požele samo da se ostave posla i postanu vozači kamiona

07.03.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Koncern Stellantis, u čijem su sastavu Peugeot, Fiat i Jeep poslao je dopis zaposlenicima i postavio plakate u tvornicama kako bi što više radnika motivirao na promjenu karijere. Hitno im trebaju vozači kamiona

Oko 140 zaposlenika već se prijavilo na novi program, javlja HAK Revija. Stellantis radnicima koji su se odlučili za promjenu plaća obuku i naknade potrebne za dobivanje potrebnih vozačkih dozvola te također razmatra kupnju vlastitih kamiona kako bi se nosio s logističkim poteškoćama, objavio je Bloomberg.

Podsjetimo da je nedostatak vozača kamiona ostavio tisuće automobila zaglavljenih u Stellantisovoj tvornici u Sochauxu u Francuskoj krajem prošle godine, prisiljavajući tvrtku da mnoge od njih parkira na napuštenom aerodromu nekoliko kilometara udaljenom od tvornice.

U međuvremenu, slično pokušava i rival Renault, koji je počeo s procesom obučavanja nekih od zaposlenika u tvrtki Adecco Group. Renault je također označio probleme s odlaznom logistikom kada je prošli mjesec objavio rezultate za cijelu godinu.

'Dodajmo da su s ovim problemom pogođeni i u Volkswagenu, zbog čega najveći europski proizvođač automobila nije u mogućnosti isporučiti gotova vozila kupcima. Mnogi europski vozači kamiona dolazili su iz Ukrajine te su postali nedostupni od početka rata, produbljujući probleme s logistikom koji su započeli s pandemijom COVID-19 i nastavili s nestašicom čipova. Sve je to usporilo proizvodnju ili, u ovom posljednjem slučaju, isporuku vozila kupcima', javlja HAK Revija.