VIŠE KONTROLE

Europa traži novi financijski poredak

  • Autor: L.F.
  • Zadnja izmjena 23.02.2009 11:02
  • Objavljeno 23.02.2009 u 11:02
EU SARKOZY MERKEL BROWN

EU SARKOZY MERKEL BROWN

Izvor: tportal.hr / Autor: DPA

Eurospki lideri, okupljeni u Berlinu, zatražili su što brže uspostavljanje svjetskog sustava za temeljnu kontrolu financijskog poslovanja, u što između ostalog spada sustav za pravovremeno otkrivanje financijskih kriza, sankcioniranje zemalja koje poreznim neplatišama pružaju utočište, te ograničavanje plaća menadžerima

Lideri vodećih europskih ekonomija složili su se da je za sadašnju financijsku krizu potrebno globalno rešenje, te da je neophodno da međunarodne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, imaju veću ulogu i zaustave zemlje da upadnu u teškoće u kojima se sada nalaze.

Britanski premijer Gordon Brown je izjavio da bi MMF trebalo raspolagati fondom od najmanje 500 milijardi dolara kako bi intervenirao u sličnim situacijama u budućnosti.

'Europa je pokazala svoju odgovornost pred svijetom', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta europskih čelnika.

Ona je istaknula kako je cilj dogovorenih mjera povratak povjerenja u svjetski financijski sustav. Merkel je naglasila kako je postignut cilj nedjeljnog susreta u Berlinu a to je 'jedinstvena i snažna poruke zajedništva" članica EU-a na predstojećem summitu u Londonu, prenosi BBC.

Nadalje je predviđeno uvođenje mjera za strogu kontrolu svih financijskih produkata, s posebnim naglaskom na rizične produkte poput tzv. hedge fondova te isto tako instrumenti za sankcioniranje 'nekooperativnih jurisdikcija', tzv. poreznih oaza koje na međunarodnom planu omogućavaju utaju poreza.

Jedan od zaključaka berlinskog susreta odnosi se i na protekcionizam koji, kako je priopćeno, ne bi smio, 'usprkos borbi protiv recesije', utjecati na slobodno tržišno gospodarstvo.

Skup u Berlinu je prethodnica sastanku grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju u Londonu, 2. travnja, na kojem bi se trebalo sastaviti nova pravila funkcioniranja svjetskog financijskog sistema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi