nestabilno tržište

Europa ima rekordne zalihe plina, ali računi građana su i dalje visoki. Zašto?

22.12.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Strah od zimske nestašice plina u Europi pokazao se neutemeljenim drugu godinu zaredom — no potrošači i dalje plaćaju znatno više cijene nego prije

Krizna situacija izbjegnuta je prošle zime nakon pronalaska novih dobavljača, ponovnog otvaranja starih skladišnih objekata i pokretanja inicijativa za smanjenje potrošnje.

Prema istraživanju koje je ovog mjeseca objavio Moody’s, EU je imao rekordno visoke zalihe plina od oko 97,5 posto krajem studenog 2023., što znači i vrlo nizak rizik od nestašice energije ove zime i jaku poziciju za sljedeću hladnu sezonu, prenosi CNBC.

'Poboljšane europske rezerve energije ove zime rezultat su učinkovitosti mjera vlada na strani ponude i potražnje te dosljednih ušteda energije u kućanstvima i tvrtkama', piše u izvješću Moody’sa, a navode se pritom veće zalihe ukapljenog prirodnog plina (LNG ) u 2023., veća raspoloživost nuklearnih i hidroelektrana te blaga zima koja smanjuje potražnju. Uz to, nižoj potrošnji pridonijela je gospodarska stagnacija na kontinentu.

Ipak, 'europske cijene plina ostat će visoke i nestabilne', navodi se u izvješću.

Energija je jedna od najjačih sila koja obara inflaciju posljednjih mjeseci, nakon što je bila glavni pokretač rasta potrošačkih cijena neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Godišnja inflacija iznosila je 2,4 posto u studenom u eurozoni, pri čemu je energija pokazala dezinflaciju od 11,5 posto na godišnjoj razini.

Koristeći podatke Factseta, Moody’s je otkrio da su europske cijene plina znatno iznad prosjeka u usporedbi s periodom od 2015. do 2019. — i smatra se da će ostati iznad te razine barem do 2031.

LNG Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

'Cijene koje plaćaju kućanstva i industrije još uvijek su povijesno vrlo visoke', rekao je James Waddell iz konzultantske tvrtke Energy Aspects.

Veleprodajne cijene su oko četiri puta niže od prosjeka tijekom 2022., ali još uvijek su, gledano povijesno, dvostruko više, ističe Waddell.

'To znači da još uvijek postoje cjenovni pritisci na kućanstva i industrije, a u slučaju potonjih, sve više vidimo želju tvrtki da presele proizvodnju izvan Europe.'

Također, unatoč dobroj opskrbi u kratkom roku, ostaje zabrinutost oko sposobnosti europskog skladišnog kapaciteta plina da se uspostavi za godine koje dolaze, jer se 'zalihe mogu brzo smanjiti u slučaju hladnog vremena'. To također može biti slučaj ako povećanje azijske potražnje povuče mnogo LNG-a iz Europe, upozorio je Waddell.

Moody’s kaže da će cijene plina ostati nestabilne prvenstveno zbog 'povećanih geopolitičkih rizika, koji odražavaju njihovu intrinzičnu ranjivost na poremećaje u opskrbi'.

Navodi razne negativne rizike, uključujući daljnje smanjenje opskrbe putem ruskih plinovoda, moguće prekide opskrbe, ali i štrajkove u LNG postrojenjima, koji je zabilježen u Australiji.

Dodatna volatilnost nastala je nakon rata Izraela i Hamasa, a koji je podigao premije za rizik i povećao spot cijene plina unatoč relativnoj udaljenosti Europe od tog sukoba, kažu analitičari.

'Prema malo vjerojatnom nepovoljnom scenariju, u kojem bi sukob mogao eskalirati na širu regiju uz izravnu uključenost Irana, europske cijene plina mogle bi skočiti na slične razine viđene nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj bi scenarij naštetio gospodarskoj aktivnosti i stvorio dodatne izazove energetski intenzivnim sektorima', upozorio je Moody’s.