DEVIZNO TRŽIŠTE

Euro na novim najnižim razinama, čeka se odluka ECB-a o troškovima zaduživanja

25.07.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima skliznuo na nove najniže razine u dva mjeseca prema dolaru, dok investitori za daljnje smjernice u vezi monetarne politike u eurozoni čekaju odluku s današnje sjednice Europske središnje banke (ECB)

Tečaj eura jutros je nakratko skliznuo na 1,1126 dolara, dok su u fokusu tržišta najnovije smjernice iz ECB-a.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvećih svjetskih valuta, jutros je iznosio 97,76 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Investitori čekaju da ECB potvrdi kako će se troškovi zaduživanja smanjivati kao i da će ponovno početi s kupnjom obveznica.

Tržišta procjenjuju da su izgledi za snižavanje kamatnih stopa za 0,10 postotnih bodova na današnjoj sjednici ECB-a oko 50 posto, što je manja vjerojatnost nego u prošlom tjednu, no poneki investitori očekuju da će predsjednik ECB-a signalizirati daljnja smanjenja kamatnih stopa odnosno daljnje kvantitativno ublažavanje.

Tečaj švicarskog franka, kojem su podršku pružila očekivanja nižih kamatnih stopa u eurozoni, dosegnuo je nakratko novu najvišu razinu u dvije godine prema euru, od 1,0965 franaka za euro. Potom mu se tečaj stabilzirao na 1,0969 franaka za euro.

Očekivanja nižih kamatnih stopa pritisnula su pak tečaj australskog dolara, koji je skliznuo na novu najnižu razinu prema američkom u posljednja dva tjedna.

Tečaj funte zadržao se ispod 1,25 dolara te nedaleko najnižih razina u 27 mjeseci na koje se nakratko spustio u prošlome tjednu. Prema zadnjim podacima njome se trgovalo po 1,2475 dolara i 89,26 penija za euro.

U potrazi za daljnjim smjernicama investitori će pratiti i podatke o aktualnim prilikama u njemačkom gospodarstvu koje redovno objavljuje tamošnji ugledni institu Ifo. Economisti iz Reutersove ankete očekuju blagi pad Ifo indeksa, na 100,4 boda u srpnju, sa 110,8 bodova u lipnju.