politico analizira

Trebao je to biti dan proslave zbog Hrvatske, ali euro i standard nezaustavljivo padaju: 'Ovo je tek početak'

13.07.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Trebao je to biti dan slavlja jer je euro dočekao Hrvatsku kao svoju 20. zemlju. Ali dok su ministri financija amenovali najnoviju članicu svog kluba, jedinstvena europska valuta kliznula je prema manje dobrodošloj prekretnici - paritetu s američkim dolarom. Analitičari se sada pitaju koliko nisko može pasti euro, zabrinuti da bi brz pad valute mogao pogoršati troškove života za stotine milijuna Europljana, piše u srijedu portal Politico

Pad vrijednosti eura u košarici valuta mogao bi naškoditi kućanstvima koja se već bore s višim cijenama. A moglo bi biti još i gore, upozorava Politico, dodajući da bi netko možda trebao platiti i političku cijenu dok rastući troškovi energije i inflacija smanjuju životni standard.

'Pad eura ima još puno prostora', tvitao je u nedjelju Robin Brooks, glavni ekonomist Instituta za međunarodne financije, dodajući: 'Tek smo na početku.'

U utorak je euro nakratko bio izjednačen s američkim dolarom, prvi put u 20 godina. Posljednji put euro je vrijedio manje od dolara 2002., kada su novčanice i kovanice eura bile u povojima i dijelilo ih je samo 12 država. Od početka 2022. jedinstvena valuta izgubila je više od 10 posto vrijednosti u odnosu na dolar. Bio je to brz pad, djelomično potaknut pogoršanjem izgleda za rast u eurozoni zbog ruske invazije na Ukrajinu i jače potražnje za dolarom.

Pad valute ima i svoju prednost - jeftiniji privlačniji izvoz. Istodobno, slab euro čini uvoz skupljim, povećavajući inflatorne pritiske. Dokument Europske središnje banke (ECB) iz 2020. donosi procjenu da bi deprecijacija eura od jedan posto u odnosu na košaricu valuta mogla dodati čak 0,11 postotnih bodova inflaciji unutar godine dana i 0,25 postotnih bodova tijekom tri godine.

Euro možda još nije dotaknuo dno, imajući u vidu to da bi prekid isporuke ruskog plina mogao baciti regiju u duboku recesiju, upozoravaju analitičari. Neki sugeriraju da bi euro mogao pasti čak na 90 američkih centi u slučaju da Rusija ne pokrene plinovod Sjeverni tok 1, a to bi značajno ograničilo sposobnost ECB-a da podigne kamatne stope. Američki Fed to je već učinio, a temeljem pozitivnog lipanjskog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, mogao bi i činiti i dalje, dok bi druge središnje banke, poput ECB-a, mogle biti prisiljene postati opreznije, s obzirom na izravniju izloženost plinskoj i energetskoj krizi, navodi Roberto Mialich, devizni strateg UniCredita. U isto vrijeme dolar ima koristi od toga što ulagači hrle američkim državnim obveznicama kao utočištu od ekonomske i političke neizvjesnosti.

  • +6
Svečano potpisivanje protokola o pristupanju Hrvatske eurozoni Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Politico piše i da se zabrinutost oko eura pojavila u danu u kojem su ministri financija EU-a dali zadnje odobrenje za članstvo Hrvatske u eurozoni, što joj je omogućilo usvajanje jedinstvene valute od siječnja 2023. Citira izjavu Zdravka Marića, ministra financija u odlasku, koji je rekao da je činjenica da će Hrvatska postati 20. članica eurozone 'jasan signal da europske integracije traju unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo'.

Hrvatska će, također, dobiti mjesto za stolom Upravnog vijeća Europske središnje banke kao promatrač od rujna, a kao punopravna članica u siječnju. Poželjevši dobrodošlicu Hrvatskoj, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da članstvo zahtijeva predanost i poštivanje pravila, dodavši: 'Članstvo u klubu je prekrasno.'