GRČKI IZBORI U FOKUSU

Euro blago ojačao prema dolaru

14.06.2012 u 19:12

Bionic
Reading

Euro je odustao od većine dobitaka prema dolaru u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon skoka talijanskih i španjolskih troškova zaduživanja, što ukazuje na ojačale rizike širenja zaraze u eurozoni pred izbore u Grčkoj

U takvim okolnostima eurom se trgovalo po 1,2595 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,25 posto.

Švicarski franak ojačao je pak prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,2008 franaka.

Jedinstvena europska valuta blago je oslabjela prema jenu, kliznuvši za 0,1 posto, na 99,60 jena. Dolar je prema jenu oslabio oko 0,2 posto i njime se trgovalo po 79,27 jena.

Prognoze za euro mogle bi ostati pesimistične nakon što su troškovi zaduživanja vlade u Madridu s rokom vraćanja za 10 godina poskočili na sedam posto, što je razina koja je primorala posrnule članice eurozone poput Grčke i Irske da zatraže međunarodnu pomoć. Kamatna stopa oko sedam posto smatra se previsokom u duljem roku.

Pomoć za posrnule španjolske banke iz eurozone očito nije uspjela umiriti napetosti na tržištima. Dokaz toga je današnji skok troškova zaduživanja Italije na rok od tri godine uz kamatnu stopu 5,3 posto, najvišu u u proteklih šest mjeseci.

'Prinosi na španjolske obveznice rastu, što jasno upućuje na zaključak da paket za spas banaka ništa neće promijeniti a podupiru rast troškova zaduživanja Italije. Za tečaj eura prema dolaru sve to znači silaznu putanju', kazao je Stuart Frost, čelnik odjela valuta u upravitelju fonda RWC Partners.

Većina analitičara smatra da će se euro pred grčke izbore najavljene za nedjelju, čiji će se ishod budno pratiti, vjerojatno kretati u rasponu od 1,24 do 1,27 dolara.

U očekivanju izbora u Grčkoj i okretanja ulagača sigurnijoj imovini poput švicarskog franka, Švicarska središnja banka (SNB) najavila je da će ustrajati u obrani minimalnog tečaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro.

Trgovci su potvrdili da SNB posljednjih tjedana pojačano kupuje eure a čelnik SNB-a Thomas Jordan signalizirao je da bi banka mogla uvesti i kontrole kapitala ako se situacija u eurozoni pogorša i poveća pritiske na jačanje franka.

'SNB nedvojbeno pokušava umanjiti privlačnost franka i time dobiti na vremenu. Očekujemo daljnji pritisak na minimalni tečaj od 1,2 franka za euro idućih dana, ponajprije zbog predstojećih grčkih izbora', kazao je Peter Rosenstreich, valutni analitičar u banci Swissquote.